DATA-CENTRI U OBLAKU

Tehnologija računarskog oblaka promenila je način na koji razmišljamo o data-centrima, koko po pitanju realizacije, tako i zbog troškova koje nose sa sobom.

Savremeno poslovanje ne može se zamisliti bez upotrebe informacionih tehnologija, a zahtevi koje biznis stavlja pred IT iz dana u dan su sve veći i složeniji. Zato je data-centar mesto od vitalnog značaja za bilo koju ozbiljniju kompaniju. To je mesto gde se slivaju, obrađuju i čuvaju sve informacije koje direktno utiču na njeno poslovanje. Kompanije koje ostanu bez data-centra, tj. izgube podatke koji se u njemu čuvaju, mogu ubrzo očekivati zatvaranje – od gubitka podataka niko ne može da se oporavi.

Tradicionalni data-centar na kakav smo navikli nije jednostavno pomeriti, proširiti, nadograditi. Jednom rečju – on je inertan. Takav data-centar zahteva značajne kapitalne investicije i podrazumeva velike troškove održavanja.

S pojavom virtuelizacije, brzo se ušlo u eru cloud computing-a i pojavila se mogućnosti da se servisi konzumiraju po sličnom modelu kao struja, tj. pristupa im se na daljinu i plaća se po obimu njihove upotrebe.

Zašto u oblaku?

Postoji nekoliko različitih načina na koji se ovakva usluga ostvaruje, a kompanije se danas sve češće odlučuju da kompletan data-centar “drže” negde u oblaku. Razloge za ovakav trend u svetu treba tražiti u ekonomskom aspektu, koji je poslednjih godina, zbog krize, postao izuzetno važan faktor. Kada se troškovi ovakvog koncepta stave naspram troškova tradicionalnog, računica je više nego jasna, čak i ne uzimajući u obzir tehničke aspekte koji donose brojne prednosti.

Kod data-centra u oblaku daleko su manji troškovi izgradnje, napajanja strujom, hlađenja, nabavke IT i komunikacione opreme, sprovođenja obuke za inženjere… Kada se sve navedeno iznajmljuje kao usluga, navedeni troškovi su jednaki nuli, a o data-centru brine stručni tim kojem je to osnovni posao i u prostorijama koje ispunjavaju daleko više standarde nego većina data-centara pojedinačnih organizacija. Samim tim, i pouzdanost i dostupnost su veće.

Konsolidacija i mobilnost

Mnoge velike kompanije prate trend konsolidovanja data-centara u nekom od računarskih oblaka (privatnom, javnom ili hibridnom) i pokretanje i korišćenje servisa kroz cloud. Mobilnost i skalabilnost data-centra u oblaku su daleko veće, zahvaljujući tehnologiji koja se nalazi iznad fizičke infrastrukture. Upravo taj sastojak formule je ono što je danas potrebno savremenim firmama: mogućnost da dobiju servise koji su im potrebni, a bez inicijalnog ulaganja, kao i proširivost i mobilnost po potrebi. To im omogućava da se fokusiraju na sopstveni biznis, a da posao oko IT infrastrukture i data-centra prepuste specijalistima.

Aspekt mobilnosti i mogućnost selidbe data-centra obavezni su u slučaju finansijskih institucija, zbog čega ovakav koncept izaziva sve šire interesovanje. Građenje i održavanje rezervne lokacije, koja bi trebalo da se upotrebi u slučaju nekog vanrednog događaja, za koji se svi nadamo da se nikad neće desiti, danas je za firme još jedan veliki dodatni trošak. Stoga se korišćenje data-centara u oblaku nameće kao ekonomski najisplativije i najfleksibilnije rešenje za kompanije različitih veličina i potreba.

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...