INTERVJU – BOBAN STEFANOVIĆ, SHOPGROUP D.O.O.

Prednosti visoke dostupnosti

“Da bismo rešili probleme oko održavanja servera, nadogradnje opreme, čuvanja podataka i pristupa sa raznih lokacija, odlučili smo se za prebacivanje naših servera na cloud.”

Virtuelizacija je danas strateški trend u razvoju informacionih tehnologija. Gotovo da ne postoji segment u IT oblasti koji nije zahvaćen ovim talasom. Uvođenjem cloud tehnologije postižu se neverovatni rezultati, do kojih nije bilo moguće doći klasičnim pristupom. Današnji razvoj u IT sektoru umnogome zavisi od razvoja mrežne infrastrukture i reklo bi se da upravo ona čini jednu od oblasti sa najvišom stopom rasta u informacionim tehnologijama.

Svedoci smo da razvijena mrežna infrastruktura pretvara svaki dom, hotel, pa čak i park ili plažu u radno mesto. Sve češće čujemo izraz cloud computing, a on je već postao stvarnost. O tome kakva su poslovna iskustva u korišćenju cloud rešenja u trgovini razgovarali smo sa Bobanom Stefanovićem, tehničkim asistentom u Shopgroup d.o.o.

“Naša delatnost je trgovina na veliko delovima i opremom za motorna vozila. Kao veleprodaja, za predstavljanje naših proizvoda koristimo online katalog, koji omogućava našim kupcima da brzo i efikasno poručuju artikle iz našeg asortimana”, ističe gospodin Stefanović, dodajući da su ranije online katalog hostovali lokalno, na njihovom serveru u firmi.

Dugogodišnjim radom i korektnim odnosom sa partnerima u zemlji i inostranstvu Shopgroup je izgradio reputaciju ozbiljnog partnera u trgovini auto-delovima. Članovi su Groupauto Adria grupe, dela Groupauto internacionale koja pokriva celu Evropu. Lager Shopgroup-a broji preko 40.000 pozicija, a podrazumeva auto-delove koji zadovoljavaju potrebe većine specijalizovanih prodavnica i auto-servisa. Svi artikli poseduju sertifikat o ispunjavanju standarda ISO 9001 i ISO 9002, izdat od strane Saveznog zavoda za standardizaciju.

“Da bi prodaja bila što uspešnija, pristup našem online katalogu je od ključnog značaja. Prebacivanjem kataloga na cloud rešili smo problem pristupa, jer naši kupci mogu da poručuju artikle celog dana, bez ikakvih smetnji”, kaže Boban Stefanović. Govoreći o problemima sa kojima su se susretali i kako su zbog prednosti u vidu visoke dostupnosti izabrali standardno cloud rešenje, on dodaje: “Da bismo rešili probleme oko održavanja servera, nadogradnje opreme, čuvanja podataka i pristupa sa raznih lokacija, odlučili smo se za prebacivanje naših servera na cloud”.

Novina koju donosi cloud computing, po rečima gospodina Stefanovića, jesu niski mesečni troškovi, jer cloud computing mreže koriste prednost koju donosi zajednička, deljiva informaciona infrastruktura, pa nije potrebna početna investicija u IT. Nema potrebe da se instaliraju i održavaju serveri, upravlja nadgradnjom ili brine o tome da li je softver kompatibilan sa hardverom. Sve se lako može prilagoditi potrebama više korisnika ili dodatnih usluga. Cloud nudi mogućnost pristupa dokumentima i podacima sa bilo kog korisničkog računara, umesto vezanosti za određeni uređaj. Može se proširiti, a ne mora da se nabavlja, čime se značajno povećava agilnost IT usluga.

“Dostupnost online kataloga 24 sata doprinela je porastu prodaje i mogućnosti da brzo i efikasno prikažemo i ponudimo naš prodajni program. Rezultati su za sada pozitivni, ali veće promene očekujemo u narednom periodu”, kaže o efektima primene cloud rešenja Slobodan Stefanović, ističući da je prodaja u Shopgroup-u porasla za 10%, gledano na šestomesečnom nivou.

Boban Stefanović: tehnički asistent u Shopgroup d.o.o.

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...