INTERVJU – DRAGAN KEŠELJ, DIREKTOR QUANTUM AUTOMARKETA

Nove mogućnosti za razvoj softvera

Glavni faktori koji su odlučili da se poslovanje firme preseli na cloud su garantovano vreme rada servisa, pošto Coming kao provajder garantuje da će virtuelna infrastruktura raditi konstantno, i niža cena eksploatacije, zato što klijent više ne mora da se brine o obnavljanju hardvera.

Cloud computing predstavlja novu fazu u razvoju IT infrastrukture i usluga. U središtu ovog koncepta je automatizacija IT operacija (na svim nivoima) i ekonomija obima (istovremeno korišćenje iste fizičke infrastrukture od strane velikog broja korisnika). Uštede koje cloud korisnicima donosi kreću se od trostrukih do osmostrukih kod velikih isporučilaca usluga. O pozitivnim iskustvima primene ovog rešenja za Business & IT govori Dragan Kešelj, direktor kompanije Quantum Automarket.

Sa radom su počeli 2001. godine, kao softversko preduzeće nastalo iz okvira preduzeća Quantum, koje je do tada u oblasti auto-industrije uspešno poslovalo punih osam godina, kao uvoznik i distributer rezervnih delova za program putničkih vozila. Ideja o stvaranju softverskog odeljenja nastala je upravo iz dugogodišnjeg iskustva kompanije Quantum u prodaji i distribuciji auto-delova i sagledavanja potrebe da prednosti IT tehnologije iskoristi za predstavljanje sopstvenog prodajnog asortimana.

Po svom osnivanju, tim Quantum Automarketa započinje razvoj prvog Web portala o automobilskoj industriji u Srbiji, pod nazivom www.AutoMarket.co.yu, na kome je bila predstavljena i prva domaća online veleprodaja, kreirana za predstavljanje i prodaju asortimana Quantuma. Danas, Quantum Automarket tim kontinuirano radi na usavršavanju svog softverskog sistema, kako bi izašao u susret svim zahtevima tržišta automobilske industrije u oblasti distribucije auto-delova.

“Mi smo tim specijalizovan za izradu softvera za auto-industriju. Naš softver prati kompletan ciklus standardizacije informacija, identifikacije, prodaje i distribucije rezervnih delova. IT infrastrukturu koristimo u svim aspektima našeg poslovanja. Gotovo da nemamo proces koji izvršavamo van IT infrastrukture”, ističe gospodin Kešelj u razgovoru za naš časopis, i dodaje:

“Prve verzije našeg softvera bile su online, ali hostovane na serverima naših klijenata. Ovo je predstavljalo veliki izdatak za njih. Bilo je potrebno da obezbede hardver, stabilnu Internet vezu i ljude koji bi to održavali, pa je samim tim i cena naše usluge bila veća. Druga verzija je predstavljala online rešenje koje smo mi hostovali u data-centru. Time smo rešili veći deo problema u vezi s troškovima naših klijenata, ali smo tada imali probleme vezane za obnavljanje hardvera, kupovinu licenci, skaliranje sistema itd. Zbog novonastale situacije doneli smo odluku da sve preselimo u cloud.”

U Quantum Automarketu odabrali su da pre svega virtuelizuju internu i produkcionu infrastrukturu, dosta pre odluke da se presele u cloud. Takvu odluku doneli su prvenstveno radi lakšeg skaliranja, dodavanja novih servera ili servisa bez kupovine hardvera, kao i zbog lakšeg bekapa. Kasnije su dva dodatna faktora prevagnula da migriraju na javni cloud. To su garantovano vreme rada servisa, zato što njihov provajder Coming garantuje da će virtuelna infrastruktura raditi konstantno, sa predviđenim down time-om manjim od 0,05%, kao i niža cena eksploatacije, zato što oni više ne moraju da brinu o obnavljanju hardvera.

O rezultatima primene ovog rešenja i kako je ono uticalo na razvoj softvera za auto-industriju, gospodin Kešelj kaže:

“Primenjeno rešenje otvorilo nam je nove mogućnosti za razvoj našeg softvera. Više ne gledamo na infrastrukturu kao na skup pojedinačnih servera koji rade svaki svoj posao, već ceo cloud kao jednu platformu koja spaja različite servise i omogućava našim aplikacijama da se izvršavaju u različitim državama širom planete.”

Dragan Kešelj: direktor Quantum Automarketa

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...