INTERVJU – LJILJANA KARAKLAJIĆ, VLASNIK I GENERALNI DIREKTOR DEXPRESS D.O.O.

Brzina, kvalitet, sigurnost!

Prilagođenim softverskim rešenjima kompanija omogućava da sigurnost pošiljaka bude na najvišem nivou, klijentima pruža mogućnost online praćenja pošiljaka od momenta preuzimanja do isporuke, a izveštavanje nikada nije bilo lakše.

Ekonomska kriza istakla je potrebe kompanija da se fokusiraju na svoju osnovnu delatnost i ostvare uštede u drugim oblastima. Konkurencija na globalnom tržištu favorizuje kompanije koje su fleksibilnije i imaju niže troškove. Zato cloud computing pokreće revoluciju, jer isporučuje IT resurse i servere na daljinu, putem Interneta, telefonske ili privatne mreže, a karakterišu ga velika fleksibilnost, niski troškovi korišćenja, nezavisnost uređaja i lokacije. O prednostima primene cloud rešenja u poslovanju kompanije D Express d.o.o. razgovarali smo sa Ljiljanom Karaklajić, vlasnikom i generalnim direktorom kompanije.

“Kompanija obavlja delatnost poštanskih usluga komercijalnog servisa i predstavlja jednu od najkonkurentnijih i najuspešnijih kurirskih službi, koja vrši ekspresnu dostavu pošiljaka za 24 časa na području republike Srbije. Od samog osnivanja kompanije, svoje poslovanje smo zasnovali na savremenoj IT infrastrukturi, a sa današnjim zahtevima tržišta, ali i kvalitetom usluge koji želimo da postignemo, uspešno poslovanje u ovoj delatnosti bilo bi teško ostvariti da biznis nismo zasnovali na sigurnim IT temeljima”, ističe Ljiljana Karaklajić, i dodaje da prilagođenim softverskim rešenjima uspevaju da obezbede da sigurnost pošiljaka bude na najvišem nivou, klijentima pružaju mogućnost online praćenja pošiljaka od momenta preuzimanja do isporuke, a izveštavanje nikada nije bilo lakše.

O poslovnim problemima sa kojima su se susretali, kao i situacijama koje su želeli da reše, gospođa Karaklajić kaže:

“S obzirom na veliko iskustvo koje imam u ovoj delatnosti, pri osnivanju kompanije sam tačno znala koje probleme želim da predupredim, a koje delove poslovanja mogu da unapredim kupovinom određenog softvera. Znala sam da samo dobrim softverom mogu da eliminišem probleme koji su karakterisali nekadašnje, usudila bih se reći zastarele, načine poslovanja pošta i kurirskih službi. Pošiljke ne smeju da lutaju, u svakom trenutku se mora imati uvid u to gde se koja nalazi. Rad i kretanje kurira mora se pratiti u realnom vremenu, a pružanje klijentima pravovremene informacije, izveštavanje, automatizacija procesa slanja pošiljaka bez bespotrebnih ‘piskaranja’ i mnoštva papira, može biti samo konkurentna prednost. Softverom sam uspela da ubrzam i olakšam i one delove poslovanja koji nisu karakteristični samo za kurirske službe već za sva privredna lica.”

Da bi postigli sve navedeno, napravili su, po njenim rečima, prilično dobro balansiranu kombinaciju softvera, programa i aplikacija visokog kvaliteta, koja se pokazala više nego uspešnom. Na samom početku delovanja Daily Express-a, odlučili su da će softver koji će predstavljati osnovu poslovanja biti Misrosoft Dynamics NAV. Kako bi pratili i vozni park, izrade putnih naloga, praćenje svih troškova, odlučili su se za korišćenje VTC aplikacije, koja im sve ovo omogućava. I konačno, kao kruna svega, tu je IBM Cognos 10, koji objedinjuje podatke svih njihovih softvera i programa, obrađuje ih, analizira i pruža izveštaje neophodne za uspešno upravljanje kompanijom – sve to bez armije zaposlenih koji bi te izveštaje izrađivali za njih.

“Primenom svih ovih rešenja dobili smo na brzini, kvalitetu, sigurnosti. U mogućnosti smo da radimo analize i projekcije poslovanja i na dnevnom nivou, a sve to bez angažovanja dodatne radne snage, koja bi danima izvlačila podatke, analizirala ih, klasifikovala, poredila itd.”, kaže Ljiljana Karaklajić, i napominje da klijenti dobijaju uslugu visokog kvaliteta i sigurnosti, izveštaje i online praćenje pošiljaka u realnom vremenu.

Ljiljana Karaklajić: vlasnik i generalni direktor D Express d.o.o.

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...