PETI ELEMENT POSLOVANJA PRED PUBLIKOM

U duhu digitalnog doba, posetioci nedavno održane COMING-ove konferencije imali su mogućnost da putem portala konferencija.coming.rs uživo prate dešavanja u pet konferencijskih sala i informišu se o najnovijim rešenjima za cloud, poslovnim aplikacijama, savremenoj infrastrukturi, rešenjima za bezbednost i najmodernijim tehnologijama za medije na svetskom tržištu.

U organizaciji kompanije COMING, 5. oktobra 2017. godine održana je 14. IT konferencija pod nazivom „Peti element poslovanja“. Konferencija koja se ubraja među pet najvećih tehnoloških skupova u okruženju okupila je 40 eminentnih predavača iz Srbije i regiona. Više od 400 gostiju, IT stručnjaci i predstavnici vodećih institucija i kompanija iz regiona imali su priliku da saznaju sve važne novosti iz sveta informacionih tehnologija i upoznaju se sa najmodernijim rešenjima, koja im mogu pomoći da značajno unaprede poslovanje.

Ivan Vasilevski – NetApp

B&IT: Recite nam nešto više o kompaniji NetApp.
Ivan Vasilevski: NetApp se smatra za digital, odnosno data authority u svetu informacionih tehnologija i biznisa. Ove godine NetApp proslavlja 25 godina postojanja. To je ponosnih 25 godina, tokom kojih su naše tehnologije omogućavale kompanijama da rade dinamično i pomagale im da iskoriste maksimum iz svojih podataka. U isto vreme, postavili smo cilj za sledećih 25 godina, hrabar cilj da korisnicima omogućimo da promene svest o svojim podacima. NetApp je sjajna kompanija, lider u data management oblasti i veoma smo ponosni što smo prisutni i u Srbiji.

B&IT: Kako ocenjujete IT u Srbiji?
Ivan Vasilevski: Stvari se menjaju nabolje, i u Srbiji i u čitavom regionu. Digitalna transformacija otvorila je tržište, tako da kompanije nisu direktno zavisne od političkih prilika i sličnih faktora, već su slobodne da, ukoliko žele, slobodno transformišu svoje poslovanje. Baš iz tog razloga, menadžeri treba da razmišljaju o IT-ju kao o investiciju, a ne kao trošku. Ako je IT nekada bio nerelevantan, sada je deo biznisa. One firme koje su to uvidele na vreme, IT smatraju investicijom i dobro se snalaze.

B&IT: Kakvo je Vaše mišljenje o skupovima ove vrste?
Ivan Vasilevski: Ja podržavam ovakve skupove. Ovo je fantastično mesto da se razmene iskustva i čuju mišljenja eksperata, naročito u situaciji kada zaposleni u IT-ju troše toliko vremena i energije na izvršavanje nekih svakodnevnih zadataka da ponekad zaborave zašto su uopšte i počeli da se bave ovom oblašću, dok u isto vreme treba da se upoznaju sa novostima i savladaju nove tehnologije od kojih bi njihove kompanije ili institucije u kojima rade imale neku korist. Zbog toga podržavam ovakve događaje i pozivam ljude da ih što češće posećuju.

Dragan Obućina – MD International

B&IT: Recite nam nešto o kompaniji MD International.
Dragan Obućina: MD International je kompanija koja se bavi distribucijom robe široke potrošnje za maloprodaju na oko 14.000 lokacija u Srbiji. Imamo više od 300 zaposlenih na četiri lokacije u zemlji, sa distributivnim centrom i centralom. Implementirali smo visokointegrisan poslovni model – od nabavke do isporuke, praktično sve prolazi kroz ERP.

B&IT: Koliko je prelazak u cloud doprineo poslovanju kompanije MD International?
Dragan Obućina: Prelazak u cloud doprineo je pouzdanosti u radu, što je u suštini najbitnije za ovakav sistem. Mi inače radimo 24×7, tako da svaki prekid u radu košta.

B&IT: Možete li nam reći nešto o značaju konferencija ove vrste za razvoj ICT-a u privatnom sektoru?
Dragan Obućina: Mislim da sve novo što čuješ može biti od koristi, a COMING-ova i slične konferencije će uvek predstaviti nešto što može doprineti da promeniš neki aspekt svog poslovanja, da nešto uradiš drugačije i bolje.

Eleonora Sergijević – Swiftty

B&IT: Predstavite nam ukratko kompaniju Swiftty.
Eleonora Sergijević: Kompanija Swiftty je jedan od najinovativnijih srpskih IT startapa. Uskoro bi na tržište trebalo da izbaci konvertor koji omogućava konverziju grafičkih fajlova u funkcionalni HTML/CSS kod za samo 30 sekundi, čime se značajno skraćuje vreme izrade web sajtova i aplikacija.

B&IT: Kakva je startap perspektiva i koji je njen značaj?
Eleonora Sergijević: Startap perspektiva u Srbiji se dosta razlikuje od klasične poslovne perspektive. Ona podrazumeva mnogo manje resursa na raspolaganju u kompanijama sa mnogo višim nivoom ekspertize, koji je samom startapu potreban da bi lansirao neki inovativan proizvod na tržište. Ja ću danas govoriti o tome kako jedna saradnja sa etabliranim cloud provajderom, kao što je COMING, izgleda iz perspektive startapa, koji je mnogo više ograničen po pitanju resursa i zahtevniji po pitanju ekspertize. Na taj način pokušaću da skrenem pažnju na probleme sa kojima se startapi suočavaju, kao i na neke pojave koje su prisutne na srpskom tržištu.

B&IT: Ispričajte nam nešto o svojoj saradnji sa kompanijom COMING.
Eleonora Sergijević: Do saradnje sa kompanijom COMING došlo je u periodu kada smo tražili partnera za Horizon 2020 program, gde smo bili prvi, a trenutno i jedini IT korisnik jednog takvog EU granta. Tada smo se suočili sa jednom veoma zanimljivom situacijom: trebalo je „utabati stazu“, pošto to niko nije uradio pre nas. U COMING-u smo našli partnera koji ispunjava rigorozne uslove EU, koji ima sve potrebne sertifikate, usklađenost prakse i liste portfolija koja odgovara njihovim zahtevima. Saradnja se nije se završila na tome: studiju izvodljivosti otpočeli smo istovremeno sa početkom kreiranja ozbiljnije strategije izlaska na tržište, da bi saradnja na kraju prerasla u partnerstvo, u tom smislu da će ceo proizvod raditi na COMING-ovoj cloud platformi i – naravno – biti podignut od strane kompanije COMING.

Mile Nikolov – AVID Technology

B&IT: Predstavite nam kompaniju AVID.
Mile Nikolov: AVID je tehnološka i multimedijska kompanija sa sedištem u blizini Bostona, jedna od vodećih u broadcast IT-ju. Kompanija zapošljava više 2.500 ljudi širom sveta, a najmodernija rešenja koja AVID nudi imaju svoje mesto u produkciji najvećih svetskih medijskih kuća.

B&IT: Koja je uloga IT-ja u medijima?
Mile Nikolov: Kao i u svim drugim sferama poslovanja, IT je zauzeo svoje mesto i u medijima i broadcast industriji. Moderna televizija i broadcasting ne mogu se zamisliti bez IT-ja. Do samo pre par godina, trake, odnosno kasete bile su nezaobilazne na svakoj televiziji, dok je moderna televizija danas kompletno bazirana na informacionim tehnologijama.

Primož Kuzman – Net Insight AB

B&IT: Recite nam nešto više o kompaniji Net Insight.
Primož Kuzman: Net Insight je švedska kompanija. Naša misija je stvaranje profesionalnog interneta, gde se svako može povezati sa bilo kim, u bilo koje vreme i sa bilo kojom vrstom video-rezolucije. Isporučujemo uglavnom Live Video Feeds i Live Sport, u principu sve što ide uživo.

B&IT: Koja je uloga medija u IT-ju?
Primož Kuzman: Po istraživanju koje je sprovela Gartner grupa, oko 65% celokupnog internet saobraćaja čine video sadržaji. Video je dominantan resurs IT-ja na više načina.

B&IT: Kako ocenjujete IT trendove u Srbiji?
Primož Kuzman: Nisam u Beogradu tako dugo, ali sam se prijatno iznenadio. Izgleda da vi idete u korak sa svim modernim trendovima sa severozapada.

Thomas Kurz – KEMP Technologies LLC

B&IT: Upoznajte nas sa KEMP tehnologijama.
Thomas Kurz: KEMP Technologies je vodeći ADC proizvođač. Bavimo se aplikacijama i skeniranjem performansi kako bi vaše aplikacije imale visoku dostupnost, bez obzira na to da li su u cloud-u, u istim prostorijama gde i korisnici ili u hibridnom cloud-u.

B&IT: Kako ocenjujete IT tržište u Srbiji?
Thomas Kurz: To je za nas novo tržište. Počinjemo sa investicijama i stvaranjem partnerstava sa kompanijama COMING i ALEF. Ovo tržište vidim kao brzorastuće, posebno sa novim scenarijima, kao za hibrid cloud.

Pripremila: Aleksandra Orlović

 

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...