PROFESIONALNI STRIMING ZA FACEBOOK

Ako do sada niste razmatrali video-striming kroz Facebook Live, više nema razloga za čekanje: uz Wirecast ćete jednostavno postići rezultate profesionalnog kvaliteta

Facebook je lansirao live stream servis u avgustu 2015. godine. U početku servis je bio dostupan samo javnim ličnostima i proverenim nalozima, a Dwayne „The Rock“ Johnson bio je među prvima koji su isprobali Facebook Live video-striming koristeći mobilni telefon. Od januara 2016. godine ovaj servis je omogućen za sve Facebook korisnike.

Danas svako može da strimuje koristeći mobilni telefon i Facebook aplikaciju. I ne samo da možemo da strimujemo, već se čini da smo potpuno zaljubljeni u ovaj servis: Facebook Live generiše oko 8 milijardi pregleda na dan. Utvrđeno je da trošimo tri puta više vremena gledajući live video u odnosu na unapred snimljene video-sadržaje. Čini se da su Facebook Live i video-striming uživo tu da i ostanu.

Wirecast za kvalitetan video-striming

Postoji veliki broj načina za strimovanje na Facebook-u. Međutim, sve je više kompanija koje žele sofisticiranije modele, koji dozvoljavaju upotrebu većeg broja kamera, dodavanje grafike i naslova, korišćenje zelenog ekrana – praktično ozbiljne mogućnosti za produkciju.

Ovaj cilj moguće je postići koristeći Wirecast, Live Streaming Production softver, uz jednostavnu integraciju sa Facebook Live opcijom. Wirecast daje i šire mogućnosti, kao što je video-striming kroz internu kompanijsku mrežu, na web stranici, kroz sistem monitora na konferencijama i važnim događajima ili u svrhu naplate za uslugu profesionalnog striminga.

Ako do sada niste razmatrali striming video-sadržaja kroz Facebook Live, sada zaista nema razloga za čekanje. Sledi 12 koraka za postizanje profesionalnog i jednostavnog video-striminga za Facebook Live sa Wirecast softverom.

Pripremni korak

Potrebno je da se postarate da vaš upload bude brži od 4-5 mbps, da biste imali dovoljan bandwidth za konzistentno strimovanje na Facebook Live. Testirajte brzinu upload-a na računaru sa koga planirate da radite striming na testmy.net.

1. korak
Prvi korak je priprema sadržaja. Svaki dobar content management počinje dobrim planom. Prvo se pozabavite konfiguracijom strima u Wirecast-u. Dodajte naslove, kamere i audio-izvore unapred, kako biste izbegli nepotreban stres tokom strimovanja uživo.

2. korak
Drugi korak je izbor striming destinacije: izaberite opciju Output Settings u navigaciji, a onda opciju Facebook Live.

3. korak
Treći korak je login na Facebook nalog sa Wirecast-a. Kada izaberete Facebook Live kao destinaciju, kliknite na Authenticate i unesite svoje Facebook korisničko ime i lozinku.

4. korak
Četvrti korak je unošenje naslova i opisa strima, kao i gde će se strimovati. Držite se zlatnog pravila: naslov treba da bude kratak i da direktno asocira na temu. U polju More Detail ćete moći dodatno da opišete svoj strim u par redova, koji će se pojaviti na feed-u iznad vašeg videa.

5. korak
Peti korak čine podešavanje sigurnosnih parametara i dodavanje lokacije sa koje se strimuje. Privatnost je podrazumevano podešena na Public, uz mogućnost ograničavanja pristupa strimu na vas ili vaše pratioce. Ne morate da dodate lokaciju u polju Place, ali ako to učinite, prednost je što će se strim pojaviti na Facebook Live Map.

6. korak
Ovaj korak podrazumeva odabir tipa video-strima. Možete da izaberete želite li da vaš strim bude Regular ili Continuous. Regular ne dozvoljava uzastopno emitovanje više od 4 sata, ali će na vašem Facebook Timeline-u svakako nastati kopija snimka za pratioce koji žele da ga naknadno pogledaju. Kontinualni strim, sa druge strane, dozvoljava neograničeno uzastopno strimovanje, ali ne omogućava kreiranje kopije na Timeline-u.

7. korak
Izbor podešavanja za dekodiranje: u većini slučajeva podrazumevano podešavanje Wirecast-a za dekodiranje dovoljno je za Facebook Live video-striming. Ukoliko želite da saznate šta je sve moguće postići sa podešavanjima dekodiranja za striming, potražite više informacija na adresi www.telestream.net/wirecast/how-to-stream-to-facebook-live.htm.

8. korak
Osmi korak je jednostavan: kliknite na Create button. Prošli ste sve korake, konfigurisali ste vaš strim, vreme je za Create. Kada Facebook primi sve informacije, RTMP adresa će se pojaviti na dnu Output Settings prozora.

9. korak
Evo nas i kod devetog koraka: setovanje opcionog snimanja. Ukoliko želite kopiju strima na lokalu, sada je trenutak da se za nju odlučite. Za kreiranje kopije na vašem računaru kliknite na Add na dnu Output Settings prozora, a zatim odaberite Record to Disk – MP4.

10. korak
Kliknite na Okay i spremni ste za zabavni deo.

11. korak
Čuvanje, strimovanje i kreiranje video-zapisa. Topla preporuka je da sačuvate vaš Wirecast dokument. Wirecast ima sopstveni mehanizam za oporavak od prekida strima, ali nije na odmet preduzeti dodatne mere. Jednom kada sačuvate Wirecast dokument, vreme je za striming. Pravljenje video-zapisa će automatski početi sa početkom strima, klikom na dugme Stream.

12. korak
Dvanaesti korak je šlag na torti: uživajte u rezultatima. Jedna od najvećih prednosti Wirecast-a je to što vam daje obilje informacija o performansama vašeg video-strima i vašeg računara, ali i o tome koliko ljudi trenutno gleda, komentariše i lajkuje strim na Facebook-u.

Wirecast je doneo revoluciju na polju video-striminga na Facebook-u, ali i na događajima poput konferencija i samita, muzičkih festivala, izveštavanja sa terena i dr. Revolucionarno je to što se visok nivo produkcije sada postiže jednostavnim korišćenjem ovog uređaja i time povećava dostupnost ovakvog servisa većem broju korisnika. Sa druge strane, kvalitet video-strima je na mnogo višem nivou. Srećno strimovanje!

Nenad Čukalović

 

 

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...