SOFTVERSKA REŠENJA ZA ONLINE PRODAJU AUTO-DELOVA

QUANTUM – AutoMARKET postao je deo kompanije COMING, što je otvorilo nove horizonte, pružilo priliku za razmenu iskustva i znanja i proširenje okvira poslovanja

U okviru preduzeća Quantum, specijalizovanog za uvoz i distribuciju rezervnih auto-delova za program putničkih vozila, 2001. godine pokrenuto je posebno softversko odeljenje, sa željom da se prednosti IT tehnologije iskoriste za predstavljanje sopstvenog prodajnog asortimana. Tako je sa radom otpočeo QUANTUM – AutoMARKET.

Razvojni put

Na temelju bogatog iskustva kompanije Quantum u prodaji i distribuciji auto-delova, QUANTUM – AutoMARKET započinje razvoj prvog web portala posvećenog automobilskoj industriji u Srbiji – www.AutoMARKET.co.yu, na kome je bila predstavljena i prva domaća online veleprodaja, kreirana za prezentovanje kompanijskog veleprodajnog asortimana. Uz online prodaju auto-delova, na sajtu je ponuđeno i mnoštvo servisnih informacija i tekstova iz različitih oblasti automobilske industrije, uz posebno popularnu sekciju „Pitali ste“, koja je posetiocima nudila konkretne odgovore na pitanja i probleme u vezi sa njihovim vozilima.

Od samog osnivanja, pokretačka snaga bila je ideja o modernizaciji ponude i prodaje auto-delova softverskim sistemom koji će omogućiti najjednostavniju, a u isto vreme najbržu komunikaciju između kupca i prodavca. Jedan od prvih velikih projekata bio je izrada E-cenovnika 2003. godine, softverskog paketa specijalno razvijenog za osiguravajuća društva koji je uspešno primenjen u našoj zemlji.

Uporedo sa razvojem sopstvenih proizvoda, QUANTUM – AutoMARKET proširuje i unapređuje poslovanje ostvarujući saradnju sa renomiranim nemačkim kompanijama iz automobilske industrije. Tako 2005. godine postaje partner i zastupnik kompanije TecDoc, vodećeg dobavljača elektronskih informacija o rezervnim delovima za evropsko tržište. Kao distributer TecDoc elektronskog kataloga za područje Srbije, QUANTUM – AutoMARKET je omogućio brojnim domaćim veleprodajama i maloprodajama u auto-industriji da olakšaju i unaprede svoje poslovanje korišćenjem ovog kataloga na srpskom jeziku.

Odyssey

Osluškujući zahteve i očekivanja tržišta automobilskih delova i opreme, QUANTUM – AutoMARKET ekipa razvija ideje koje potom pretvara u konkretne proizvode. Cilj je bio osmišljavanje softverskog sistema koji će obuhvatiti kompletan poslovni proces – predstavljanje i poručivanje prodajnog asortimana, unapređen sistem ažuriranja artikala i cena, omogućena stalna i nesmetana komunikacija između dobavljača i njihovih klijenata.

Godine 2005. razvijena je prva verzija rešenja Odyssey, jedinstvenog alata za izradu i održavanje baza podataka za auto-delove koji omogućava klijentima, veleprodajama i maloprodajama, kreiranje kataloga prilagođenog njihovim potrebama.

Odyssey je danas bazno rešenje B2B i B2C sistema kompanije QUANTUM – AutoMARKET. Tokom godina je usavršavan i razvijeno je mnoštvo novih opcija i funkcionalnosti, kao što su kompletna standardizacija podataka i njihov uvoz/izvoz u TecDoc formatu.

Zlatni Microsoft partner

Kako je rastao i razvijao se, QUANTUM – AutoMARKET je kreirao nova i unapređivao postojeća rešenja, ostvario mnoštvo uspešnih projekata i saradnju sa renomiranim svetskim kompanijama, kao što su Solera – Audatex, InterCars, Allianz, AutoZone, Emil Frey Group, MSX International i dr.

QUANTUM – AutoMARKET je uvek pratio razvoj tehnologije i išao u korak sa tržištem, a već duži niz godina centar poslovanja i razvoja aplikacija čine Microsoft tehnologije. Kompletna infrastruktura QUANTUM – AutoMARKET rešenja trenutno se nalazi na Microsoft Azure cloud platformi. Godine 2013. ostvareno je srebrno, a od decembra 2018. i zlatno Microsoft partnerstvo. Ova vrsta partnerstva omogućila je proširenje tehničkih kapaciteta, kao i učenje novih tehnologija i stručno usavršavanje tima.

Kada je reč o organizaciji tima, raspodeli radnih zadataka i planiranju projekata, QUANTUM – AutoMARKET već nekoliko godina koristi Agile (Scrum) metodologiju poslovanja, sada već vrlo popularnu. Primena ove metodologije omogućila je efikasno planiranje vremena i potpunu kontrolu nad projektima u svakom trenutku, mogućnost izvršenja svakog zadatka na vreme, poštovanje dogovorenih rokova, kao i uvid u raspoloživost kapaciteta i resursa za nove projekte.

Partnerstvo sa kompanijom TecAlliance

Pored sopstvenih proizvoda, QUANTUM – AutoMARKET nudi tržištu i licence za TecAlliance proizvode. Sa 25-godišnjom tradicijom iza sebe, ovi proizvodi su imperativ digitalnog poslovanja u automobilskoj industriji, u svetu i kod nas.

Jedan od najpopularnijih proizvoda, prisutan u gotovo svim maloprodajama i servisima na našem tržištu, jeste TecDoc web katalog rezervnih delova, koji obuhvata ponudu više od 700 najvećih svetskih proizvođača auto-delova i koji se konstantno uvećava i dopunjava novim proizvođačima. Pored informacija o samim artiklima i njihovih slika, katalog pruža brojne informacije o grupama auto-delova, vremenu zamene, mogućnosti ugradnje u različita vozila pod različitim uslovima itd.

Drugi proizvodi u QUANTUM – AutoMARKET ponudi jesu TecRMI (tehničko-servisne informacije), TruckTech (tehničko-servisne informacije za komercijalna vozila) i OrderManager (softver za poručivanje robe koji povezuje više od 250 renomiranih svetskih proizvođača i veleprodaje auto-delova). Takođe, TecDoc podaci se mogu koristiti i kao osnova baze podataka, implementirati u interna rešenja i prilagoditi potrebama korisnika.

Uspešno dugogodišnje partnerstvo sa nemačkom kompanijom TecAlliance i pozicija zastupnika za teritoriju Srbije omogućili su da QUANTUM – AutoMARKET krajem 2018. godine postane zvanični zastupnik za pet zemalja regiona: sem Srbije, tu su Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Sinergija za budućnost

U avgustu 2018. godine QUANTUM – AutoMARKET je postao deo firme COMING – Computer Engineering. Imajući u vidu bogato iskustvo u oblasti informacionih tehnologija u obe firme, ovaj događaj je otvorio nove horizonte i pružio priliku za razmenu iskustva i znanja, kao i proširenje okvira poslovanja.

Sinergija ove dve kompanije, uz odlučan i pozitivan timski duh, dovodi QUANTUM – AutoMARKET korak bliže ka ostvarivanju početne ideje o digitalizaciji, objedinjavanju, standardizovanju i pojednostavljenju kompletnog sistema poslovanja u trgovini auto-delovima.

Danas QUANTUM – AutoMARKET broji mnoge uspešne projekte iza sebe, kako na domaćem, tako i regionalnom (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija) i inostranom tržištu (Engleska, Grčka, Slovačka, Irska, Južna Afrika, Kolumbija). Pažljivo prateći zahteve industrije, QUANTUM – AutoMARKET će i u budućnosti posvećeno raditi na njihovom kvalitetnom i inovativnom ispunjavanju i time krčiti put ka osvajanju novih i očuvanju osvojenih tržišta.

Dragan Kešelj

 

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...