BEL MEDIC CLOUD ZA POUZDAN RAD POSLOVNOG SISTEMA

Cloud platforma za brigu, stručnost, integritet i poverenje korisnika medicinskih usluga

Bel Medic je opšta bolnica sa porodilištem u kojoj je lečenju dece i odraslih, već 24. godinu, 365 dana u godini, 24 sata dnevno, posvećeno više od 400 stalno zaposlenih i 400 eminentnih lekara svih medicinskih specijalnosti. Bolnica posluje na pet lokacija, povezanih jedinstvenim kol-centrom i integralnom kompjuterskom mrežom. Bel Medic je akreditovan prema najvišim evropskim standardima kvaliteta (ISQua). U luksuzno opremljenom prostoru na preko 3.000 m2 poseduje najmoderniju medicinsku opremu i kompletan bolnički sistem, o čijoj sigurnosti i kvalitetu svedoči sertifikat o upravljanju kvalitetom prema međunarodnim standardima ISO 9001:2015, kao i akreditacija Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije na maksimalnih 7 godina. Bel Medic je na ovaj način stekao poverenje više od 300.000 pacijenata iz zemlje i inostranstva, i dobio niz nagrada, kojima je zajednički imenitelj „najbolje iz Srbije“.

Kao lider u svojoj oblasti, Bel Medic prepoznaje i uticaj i značaj upotrebe modernih tehnologija u poslovanju za isporuku pouzdane usluge.

Poslovni izazovi

Rast poslovanja i sve veća neophodnost obezbeđenja kontinuiteta u radu doveli su bolnicu pred odluku o ulaganju u odgovarajuće IT resurse i proširenje kapaciteta, ali i povećanje pouzdanosti informatičke infrastrukture. Kao najveći izazov nametnula se zastarela serverska infrastruktura, koja je radila na maksimumu kapaciteta. S obzirom na to da se radi o ustanovi koja isporučuje medicinske usluge, raspoloživost IT servisa je od ključnog značaja za poslovanje. Shodno tome, bilo je neophodno investirati u infrastrukturu kako bi se obezbedila visoka dostupnost i raspoloživost servisa i omogućilo stabilno poslovanje bolnice.

Opisani izazovi su menadžment bolnice doveli pred dilemu da li odabrati investiciju u infrastrukturu, tj. ulaganje u opremu i infrastrukturu realizovati kao on-premises platformu za rad ili servise migrirati u cloud, odnosno ulaganje svesti na nivo operativnog troška cloud infrastrukture na mesečnom nivou i time obezbediti željene rezultate.

Odabir isporučioca

Pregledom trenutne IT infrastrukture i servisa u firmi izvršena je analiza stanja i na osnovu toga dat predlog više rešenja za konsolidaciju IT infrastrukture i servisa, sa ciljem da se obezbedi visok stepen kontinuiteta poslovanja, kao i da se na ekonomičan način ostvare postavljeni ciljevi. Nakon analize svih varijanti rešenja za unapređenje sistema, došlo se do odluke da se prednost da rešenju sa prelaskom u cloud određenog skupa servisa, a da se ostatak mrežne infrastrukture unapredi nabavkom opreme po OPEX modelu. U izboru od više ponuđača, COMING-ova ponuda izdvojila se sa najboljim uslovima za prelazak na COMING cloud platformu sa lokalnom podrškom i vremenima odziva koji su od velikog značaja za bolnicu.

Proces implementacije i postignuti rezultati

Tokom migracije inženjeri su se suočili sa velikim brojem izazova i specifičnostima u postojećoj organizaciji infrastrukture, tako da je svaki od servisa morao biti sagledan pojedinačno i svaki je migriran prema unapred dogovorenom scenariju i terminu za migraciju. U postojećoj organizaciji infrastrukture korišćena je druga virtuelizaciona platforma i migracija je zahtevala konverziju virtuelnih mašina sa XEN platforme na VMware virtuelizacionu platformu. Zastoj tokom migracije bio je minimalan i sveo se praktično na nekoliko desetina minuta.

Migriranjem korisničkih servisa postignuti su:

  • Unapređena dostupnost servisa – korišćenjem infrastrukturnih mehanizama (redudansa, visoka dostupnost, automatski oporavak);
  • Skalabilnost servisa – Bel Medicu je omogućeno jednostavno skaliranje potrebnih resursa po in fly principu. Sada bolnica može trenutno da skalira korišćenje CPU, RAM, diskovnih resursa prema tipu, SSD, SAS i SATA, u zavisnosti od trenutne poslovne potrebe. Skaliranje je prevencija zagušenja rada poslovnog sistema bolnice, koja više ne mora da brine o iskorišćenosti infrastrukturnih resursa;
  • Unapređena sigurnost i integritet podataka korišćenjem naprednih rešenja za bekap primenom onsite i offsite kopija bekapa;
  • Mogućnost jednostavne implementacije disaster recovery rešenja na udaljenoj lokaciji u Kragujevcu (data centar u sistemu data centara COMING cloud platforme).

U skladu sa izborom korisnika, za povezivanje sa cloud infrastrukturom koriste se redundantne dark fiber konekcije po različitim trasama, koje u ovom trenutku omogućavaju kapacitet od 10 Gb/s po trasi.

Bolnica je odabirom naprednih cloud tehnologija donela stratešku odluku u prilog pouzdanosti rada svojih servisa. Na ovaj način Bel Medic opravdava svoju poziciju lidera u isporuci medicinskih usluga, kao pouzdan partner za sve svoje korisnike.

 

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...