16. COMING IT KONFERENCIJA: DECENIJA COMING CLOUD-A PRED PUBLIKOM

IT konferencija u organizaciji kompanije COMING okupila je veliki broj eminentnih predavača iz Srbije i drugih zemalja. Neke od njih zamolili smo da svoja iskustva i informacije o aktuelnim rešenjima njihovih kompanija podele i sa našim čitaocima…

U organizaciji kompanije COMING 3. oktobra 2019. godine održana je 16. IT konferencija pod nazivom „Decenija COMING cloud-a“. Konferencija koja se ubraja u najveće tehnološke skupove u okruženju okupila je veliki broj eminentnih predavača iz Srbije i drugih zemalja. Konferenciju je posetilo više od 500 učesnika, koji su u šest paralelnih sesija mogli da saznaju sve o aktuelnim tehnološkim rešenjima, mogućnostima koje cloud nudi, studijama slučaja, predviđanjima iz sveta tehnologija za poslovanje, monitoringu i bezbednosti poslovanja iz tehnološkog, ali i iz ugla usklađenosti sa aktuelnim regulativama.

Intervju Mark Raben, SAP

B&IT: Molimo Vas, predstavite se našim čitaocima.

Mark Raben: Ja sam Mark Raben, CTO u kompaniji SAP.

 

B&IT: Upravo smo odslušali Vaše impresivno predavanje. Možete li podeliti sa nama ključne tačke Vašeg predavanja?

Mark Raben: Pričali smo o ljudskim aspektima, tehnologiji i biznisu. Mi kao ljudi posedujemo tehnologiju koja je brza, lagana i posebno inteligentna. Ja sam dao nekoliko primera toga, na primer u finansijama, gde koristimo mašinsko učenje da povežemo dolazne uplate sa otvorenim fakturama. Takođe, dao sam i primer iz proizvodnje, gde koristimo digitalne blizance koji mogu da interaguju sa drugim mašinama i ljudima mnogo jednostavnije i efikasnije. Na kraju sam pokazao i slučaj startapa gde pomažemo u bržem uzgajanju salate na vertikalnim farmama primenjujući mašinsko učenje.

 

B&IT: Treba li da se plašimo mašina?

Mark Raben: Ne, nema razloga da se plašimo mašina ili tehnologije. Tehnologija je proizvod ljudske aktivnosti, tako da je to nešto naše. To znači da ako se plašimo tehnologije, mi se takođe plašimo i ljudskih bića.

 

B&IT: Vi ste deo tima koji je osvojio Hasso Plattner Founders’ Award. Možete li nam reći nešto više o ovoj nagradi?

Mark Raben: Hasso Plattner je jedan od osnivača SAP-a i njegovo ime nosi jedna od najprestižnijih nagrada – Hasso Plattner Founders’ Award, koju smo mi osvojili ove godine za rešenje koje smo nazvali „Imerzivno iskustvo“. Kada imate fizički proizvod, onda je ljudima veoma lako da razumeju šta on radi. Sa softverom to nije slučaj, stoga nam je najveći izazov bio da omogućimo ljudima da što bolje razumeju softver. Zato smo kreirali iskustvo u kojem su softver i njegov uticaj veoma opipljivi. To je soba u kojoj imamo projekciju od 360 stepeni koja oponaša čitav grad. To znači da se u roku od jedne sekunde možemo prebaciti iz robne kuće, preko farme i uzgajanja biljaka, sve do luke. U ovom okruženju zapravo pokazujemo uticaj tehnologije.

 

B&IT: Kako vidite razvoj tehnologije u budućnosti? Šta bi najviše moglo promeniti našu poslovnu svakodnevicu?

Mark Raben: Mi danas već imamo inteligentne tehnologije u primeni, među kojima su najvažnije: mašinsko učenje, uz pomoć kojeg možemo lakše korelisati stvari, kao što sam pokazao na primeru iz oblasti finansija; IoT (Internet of Things ) koji povezuje sve vrste senzora i analizira njihove podatke; Blockchain tehnologija i Big data. To su tehnologije koje koristimo danas i koje će vremenom postajati sve bitnije. U najvažnijem delu mog predavanja pokazao sam veoma opipljive primere kako te tehnologije možemo koristiti da bismo pomoću njih kreirali mnogo inteligentnija preduzeća.

B&IT: Koja je Vaša poruka kompanijama u Srbiji i regionu?

Mark Raben: Da budem iskren, prvi put sam u Srbiji. Mislim da je jako važno ulagati u mlade ljude i osigurati da oni ostanu u zemlji. Smatram da je IT veoma veliki sektor, tako da je važno ulagati u mlade ljude i njihovo IT obrazovanje kako bi oni pronašli svoje mesto u IT industriji i na taj način osigurati da oni doprinose ekonomiji svoje zemlje.

Intervju Višnja Radoš, VMware

B&IT: Molimo Vas da nam se predstavite i kažete nam iz koje kompanije dolazite.

Višnja Radoš: Ja sam Višnja Radoš, specijalista za mreže i sigurnost u okviru VMware kancelarije.

 

B&IT: Možete li nam reći koje su bezbednosne pretnje za poslovanje aktuelne u ovom trenutku i kako VMware odgovara na njih?

Višnja Radoš: Kad je VMware u pitanju, mi uvek volimo da budemo komplementarni sa drugim rešenjima koja se nude i uvek nastojimo da veliki značaj damo internoj bezbednosti, i kada se radi o zaštiti aplikacija i o samim aplikacijama u data centrima, tako da su i naša rešenja najviše fokusirana na zaštitu aplikacija od internih i eksternih korisnika i na minimiziranje potencijalne površine napada u slučaju da neki napad prođe kroz sistem bezbednosti perimetra. Tu se u velikoj meri oslanjamo na nove tehnologije, poput mašinskog učenja, veštačke inteligencije i drugih koje nam omogućavaju da korelišemo veliki broj dostupnih informacija u data centru i da jednostavno naučimo kako naš data centar funkcioniše da bismo ga što bolje odbranili.

B&IT: Da li je COMING-ova 16. IT konferencija zadovoljila Vaša očekivanja i da li biste izdvojili neka izlaganja koja su Vama lično bila interesantna?

Višnja Radoš: Malo je reći da sam zadovoljna. Bila sam jako srećna zbog mogućnosti da poslušam prezentaciju kolega iz COMING-a i Wiener Städtische osiguranja o uspešnoj implementaciji našeg NSX rešenja u njihovom data centru. Drago mi je što se naše tehnologije koriste u produkciji, da ih korisnici lepo implementiraju, a uvek iskoristimo priliku i da podelimo šta ima novo i koji su neki trendovi za dalji rad.

 

B&IT: Možete li da podelite sa nama kako VMware vidi dalji razvoj bezbednosnih i mrežnih rešenja i šta nam po Vašem mišljenju donosi budućnost?

Višnja Radoš: Dosta je uzbudljivo, moram da priznam. Već sam pomenula da je najnoviji razvoj fokusiran na učenje nekog stanja data centra na osnovu analize, procesa operativnih sistema, komunikacije između njih, uopšte na učenje načina funkcionisanja celog data centra. Ono što će biti vrlo interesantno jeste dodatak našeg novog rešenja u ceo portfolio tehnologija čiju smo akviziciju najavili. U pitanju je Carbon Black, koji će biti komplementaran sa našim postojećim AppDefense rešenjem, u smislu prepoznavanja, alarmiranja i potom blokiranja tih napada i neuobičajenih zero-day problema koje možemo da identifikujemo.

Intervju Bojana Lazarević, Wiener Städtische osiguranje

B&IT: Molimo Vas da nam se predstavite i kažete nam iz koje kompanije dolazite.

Bojana Lazarević: Moje ime je Bojana Lazarević i dolazim iz kompanije Wiener Städtische osiguranje, u kojoj sam trenutno zaposlena na poziciji mrežnog inženjera.

 

B&IT: Koja je bila Vaša uloga na 16. COMING IT konferenciji?

Bojana Lazarević: Na današnjoj konferenciji smo kolega Milan Vujović iz partnerske kompanije COMING i ja prezentovali studiju slučaja „Uvođenje NSX rešenja i monitoring mrežne infrastrukture“ u našu kompaniju Wiener Städtische osiguranje.

 

B&IT: Koji je značaj korišćenja naprednih tehnoloških rešenja poput NSX-a za poslovanje vaše kompanije i koje koristi vam je NSX doneo?

Bojana Lazarević: Značaj NSX rešenja za našu kompaniju je veliki, s obzirom da smo sada poboljšali sigurnost nekih servisa koji su bili javno izloženi. Takođe, vidljivost i optimizacija saobraćaja i samih servisa sada su mnogo bolji. NSX nam je doneo brojne prednosti koje se tiču sigurnosti sistema, podešavanja sigurnosnih politika u skladu sa korporativnom politikom, optimizacije mrežnog saobraćaja, kao i mnogo bolji monitoring samog mrežnog saobraćaja. Naravno, uz sve to dolazi i lakša svakodnevna administracija sistema.

Intervju Alejandro Soret, WALLIX

B&IT: Možete li da nam se predstavite i kažete par reči o kompaniji iz koje dolazite?

Alejandro Soret: Zovem se Alejandro Soret i dolazim iz WALLIX-a, cyber security kompanije koja nudi mnogo različitih bezbednosnih rešenja za organizacije.

 

B&IT: Koja je bila Vaša uloga na 16. COMING IT konferenciji i kakvi su Vaši utisci?

Alejandro Soret: Moja uloga bila je da predstavim jedno od mnogih rešenja koja WALLIX ima da ponudi, a to je PEDM – Privileged Elevation and Delegation Management za krajnje tačke. S obzirom na veliki broj firmi koje prisustvuju konferenciji, veoma smo srećni što naše rešenje možemo da predstavimo brojnim partnerima i proširimo tržište u Srbiji.

 

B&IT: Prema WALLIX-u, koji su trendovi na polju bezbednosti i kako vi odgovarate na aktuelne pretnje?

Alejandro Soret: WALLIX je prvenstveno specijalizovan za upravljanje privilegovanim pristupom i mi u WALLIX-u mislimo da je naš Bastion PEDM najbolje rešenje koje možete implementirati kako biste izbegli moguće pretnje i generalno ugrožavanje bezbednosti, ujedno ne kompromitujući produktivnost. Pošto digitalizacija globalno utiče na IT bezbednost kompanija i integritet njihovih podataka, ona predstavlja još veći izazov ukoliko su podaci veoma osetljivi. Nove regulatorne promene u Evropi (NIS/GDPR) urgiraju da kompanije koje pripadaju osetljivim sektorima postave cyber bezbednost u srce svoje aktivnosti. WALLIX pruža inovativna rešenja koja se suočavaju sa izazovima prilikom obezbeđivanja identiteta, pristupa i podataka.

B&IT: Koja bi bila Vaša poruka kompanijama koje razmišljaju o ulaganju u rešenje za upravljanje privilegovanim pristupom?

Alejandro Soret: Mislim da bi onda bili na pravom putu, jer je to, kao što sam već pomenuo, mudra odluka, tako da bi definitivno trebalo da ga isprobaju. Ja im mogu reći da će biti vrlo zadovoljni, ali je najbolje da se uvere i sami. Privilegovano upravljanje pristupom može da bude zastrašujuće, ali zaista treba da dobije najviši prioritet, posle osnovnih bezbednosnih programa, kako bi se osigurala bezbednost vaših digitalnih sredstava. Naše rešenje WALLIX Bastion pokazalo se kao veoma jednostavno za implementaciju i korišćenje, a prilično lako se može integrisati i sa drugim bezbednosnim rešenjima. Takođe, imamo jedan od najboljih TCO (Total Cost of Ownership) na tržištu cyber bezbednosti. Na našem sajtu možete pronaći sve informacije o tome kako da isprobate rešenje u besplatnom probnom periodu od 30 dana. Pozivamo sve zainteresovane kompanije da isprobaju naše rešenje.

Intervju Jasmin Kahriman, Paessler AG

B&IT: Molimo Vas da nam se predstavite i kažete nešto više o kompaniji Paessler AG.

Jasmin Kahriman: Moje ime je Jasmin Kahriman i zaposlen sam kao sistem inženjer i IT trener u kompaniji Paessler AG, koja je osnovana 1997. godine. Dvadeset dve godine kasnije mi imamo softver koji se zove PRTG – Network Monitor, na kojem radimo svakodnevno i čija je osnovna namena da vrši monitoring IT infrastrukture. Pored monitoringa IT infrastrukture, takođe radi monitoring i IoT-a i medicinske opreme. Naš glavni cilj je da pomognemo našim korisnicima da imaju uvid u infrastrukturu i u sve što se dešava u realnom vremenu.

B&IT: Koja je bila tema Vašeg današnjeg predavanja?

Jasmin Kahriman: Tema je bila upravo PRTG, njegova namena i funkcionalnosti samog softvera, kako PRTG može pomoći IT administratorima da reše problem ukoliko je on detektovan u samoj infrastrukturi. Mnogi administratori koji upravljaju velikim mrežama, koje broje na stotine ili hiljade računara, imaju problem da znaju šta se dešava u realnom vremenu. Ukoliko nemaju softver za monitoring infrastrukture, jedini način da znaju da postoji problem je da dobiju poziv od svog kolege koji će im reći npr. da njegov printer ne radi ili da se konektuju na svaki uređaj pojedinačno da bi videli najnoviji status. PRTG monitoring softver može da prikupi sve ove informacije i prosledi ih administratoru ukoliko postoji neki problem.

PRIREDILA: Ana Cihaber

COMING

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...