ORION TELEKOM: NETAPP HCI PRVA SAVREMENA INFRASTRUKTURA U OVOM DELU EVROPE

Kompanija Orion Telekom uvela je NetApp HCI platformu prilagođenu servis provajderima i najavila nove cloud usluge za poslovne korisnike. Zahvaljujući stručnjacima iz COMING-a, implementacija rešenja protekla je bez ikakvih problema.

Orion Telekom je nastao 2010. godine spajanjem tri firme – SezamPro, Neobee.net i MediaWorks. Od svog nastanka Orion je nastojao da bude inovativan, pa je tako postao prvi alternativni operater u Srbiji koji je pružao usluge fiksne telefonije, a bio je i prvi provajder koji je privatnim korisnicima omogućio povezane usluge (internet, televiziju i fiksnu telefoniju). Osim stanovništvu, ova telekomunikaciona kompanija ponudila je svoje servise i poslovnim korisnicima, omogućivši im povezivanje udaljenih lokacija, a među njenim klijentima je i veliki broj državnih institucija. Odmah po okončanju akvizicija, sada kao jedinstvena kompanija, Orion prvi uvodi enterprise disaster recovery rešenje, sastavljeno od NetApp ONTAP baziranih sistema FAS3000. Kao sledeći korak, ORION unapređuje infrastrukturu all-flash ponudom, uvodeći između ostalog i NetApp AFF A300.

Izazovi koji su prethodili uvođenju NetApp HCI-ja

Biznis modeli po kojima kompanije posluju menjaju se iz dana u dan. „Always on“ način poslovanja zahteva od poslovnih korisnika da uvek budu dostupni, da jednostavno mogu proširivati postojeće infrastrukturne resurse i da brzo mogu da odgovore na zahteve tržišta, kreirajući nove aplikacije ili nove usluge.

Orion Telekom, kao servis provajder nove generacije, prepoznao je ove zahteve i potrebe korisnika za naprednim cloud uslugama. Osim cloud servera, koji su bili deo portfolija Orion Telekoma u okviru naprednih hosting usluga, poslovni korisnici sada mogu koristiti i napredne usluge kao što su virtuelni privatni data centar ili Backup & Disaster Recovery u cloud-u.

Zahtevi tržišta koji se postavljaju pred servis provajdere u Srbiji za naprednijim cloud rešenjima i težnja kompanija da obezbede usluge upravljanja IT infrastrukturom naveli su Orion da proširi ponudu za poslovne korisnike. Tako je Orion Telekom, osim virtuelnih servera, želeo u svom portfoliju i usluge enterprise klase, kao što su virtuelni privatni data centar, Backup as a Service i Disaster Recovery as a Service. Zahvaljujući ovim servisima, kompanije mogu lako proširiti postojeće privatne data centre i koristiti Backup & Disaster Recovery usluge.

Međutim, postojeća infrastruktura telekomunikacione kompanije nije mogla ispuniti navedene zahteve. Trebalo je pronaći rešenje koje će omogućiti uvođenje dodatnih usluga i pokrivanje većeg dela tržišta.

Zašto je izabran NetApp HCI?

Birajući proizvod koji će moći da odgovori na postavljene zahteve, Orion se odlučio za NetApp HCI, rešenje koje svakom korisniku garantuje kvalitet servisa na nivou aplikacije i virtuelne mašine, tačnije, određeni opseg IOPS operacija na koje korisnik može da računa pri korišćenju platforme. Sa druge strane, ovakav sistem omogućava Orion Telekomu da brzo i jednostavno alocira resurse potrebne svakom korisniku i – što je najbitnije – da pruži uslugu jedinstvenu na našem tržištu.

Strukturu instalirane platforme čini šest compute nodova koji obezbeđuju procesorske i memorijske resurse i četiri storage noda koji služe za skladištenje podataka. Nodovi su međusobno povezani preko ethernet-a, pa korisniku nije potrebna odvojena mreža za komunikaciju sa storidžom, dok 25 Gbps konekcije omogućavaju maksimalne performanse u razmeni storidž saobraćaja i saobraćaja virtuelnih servera.

Na pomenutim compute nodovima instalirana je produkciona VMware vSphere virtuelna infrastruktura, koja pokreće sve upravljačke i korisničke servise Orion cloud-a. Sa druge strane, za kreiranje rezervnih kopija podataka implementiran je Veeam, koji odlikuje tesna integracija sa NetApp HCI storage snapshot-ovima, obezbeđujući minimalno vreme kreiranja kopije i maksimalne performanse bekap sistema. Dodatno, platforma sadrži i NetApp FAS2720 storidž sistem za smeštanje bekapa i kopija produkcionih podataka sa NetApp HCI-ja i korisničkih on-premises infrastruktura.

Osim navedenih prednosti, NetApp HCI ima ugrađene efficiency karakteristike (inline deduplikacije i kompresije), zahvaljujući kojima se ostvaruje ušteda u iskorišćenosti skladišnog kapaciteta u razmeri 1:19.

Dodatni benefit HCI-ja je činjenica da NetApp može da obezbedi garancije kvaliteta servisa na nivou aplikacije i virtuelnog servera, zahvaljujući čemu telekomunikaciona kompanija svojim korisnicima pruža nivo performansi i servisa koje drugi ne mogu da garantuju.

Kako je tekao proces instalacije?

Na donošenje odluke o izboru rešenja uticala je i činjenica da je u njegovu implementaciju uključen COMING, kompanija sa više od 10 godina iskustva u sferi virtuelizacije infrastrukture. Saradnjom stručnjaka iz COMING-a i Orion Telekoma, HCI i celokupna cloud platforma uspešno su implementirani u ORION data centru.

Servisi na NetApp HCI-ju pokrenuti su 1. januara 2020, a zahvaljujući činjenici da rešenje sadrži VMware virtuelizacionu platformu i vCloud Director, korisnici mogu samostalno upravljati svojim virtuelnim data centrom. Osim toga, kompanije mogu koristiti i Veeam platformu za Backup & DR svojih podataka.

Tokom celog procesa NetApp je pružao podršku Orionu – od konsultantske pomoći u dizajnu i implementaciji HCI-ja, preko tehničkih i prodajnih radionica, izradi go-to-market strategija i dr.

Neki od rezultata postignutih uvođenjem novog poslovnog rešenja su: jednostavnost korišćenja, praćenje kupaca po različitim kategorijama, niz posebno prilagođenih izveštaja, trenutni uvid u stvarno stanje poslovanja, automatsko knjiženje, detaljan prikaz kartice kupaca, automatsko slanje faktura na e-mail, mogućnost pristupa aplikaciji preko web-a, jednostavnost pretrage, s obzirom da su svi podaci maksimalno linkovani, a kretanje kroz program jednostavno.

Kompanija D Express je odabirom adekvatnih poslovnih rešenja donela stratešku odluku u prilog pouzdanosti i automatizacije rada svojih servisa. Na ovaj način kompanija je opravdala svoju poziciju lidera u isporuci pošiljki, kao pouzdan partner za svoje korisnike.

Šta će NetApp HCI omogućiti Orion Telekomu?

Zahvaljujući NetApp HCI-ju, Orion će korisnicima na jedinstven način ponuditi napredne servise garantovanog kvaliteta.

„U narednih pet godina pratićemo trendove i truditi se da budemo ispred konkurencije. Naš fokus će pre svega biti transformacija u servis provajdera nove generacije. Nastojaćemo da poslovnim korisnicima pružimo objedinjene usluge u formi managed servisa“, kaže Jelena Bukelić, direktorka za data centar, cloud servise i hosting u Orion Telekomu.

Dušan Simijonović
COMING

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...