SAP S/4HANA RAPID MOVE: BRZ PRELAZAK NA MODERNU POSLOVNU PLATFORMU

Sa željom da napredna tehnološka rešenja, neophodna za poslovanje u savremenim tržišnim uslovima, što više približi onima kojima su ona najpotrebnija, COMING je u saradnji sa svojim partnerima kreirao rešenje Rapid Move.

Uslovi u kojima savremene kompanije posluju postavljaju pred njih sve veće izazove. Broj i obim aktivnosti rastu, a poslovni procesi postaju sve složeniji i tradicionalni poslovni sistemi u kompanijama više ne mogu da ih adekvatno podrže. Računovodstveni softver i interne aplikacije postaju nedovoljni, pravljenje excel tabela za potrebe finansijskog izveštavanja oduzima previše vremena, dolazi do propusta i kašnjenja pri obradi većih količina podataka. U takvim okolnostima menadžment ne dobija pravovremene i realne informacije o stanju u kompaniji, zbog čega nije u mogućnosti da donosi dobre odluke. Kada se propusti uoče, obično je već kasno.

Izlaz iz ovakve situacije često podrazumeva korišćenje više različitih softverskih rešenja. Sa druge strane, kako bi njihova primena bila ekonomski opravdana, za uvođenje novih tehnologija potrebno je obezbediti brzu implementaciju i jednostavne procese. Međutim, za kompanije je uvođenje novog softvera ranije podrazumevalo njegovu kupovinu, što je iziskivalo i novu infrastukturu, koju je trebalo nabaviti, instalirati, podesiti, integrisati, a potom i održavati. Za sve to bilo je potrebno izdvojiti vreme i novac i preuzeti rizik.

Prepoznajući probleme sa kojima se kompanije suočavaju i sa željom da im obezbedi najjednostavniji i najekonomičniji način korišćenja savremenih tehnoloških rešenja, COMING je u saradnji sa svojim partnerima kreirao rešenje Rapid Move (coming.rs/coming-rapid-move).

Šta je Rapid Move?

Rapid Move je SAP S/4HANA platforma u COMING cloud-u, složena infrastruktura koja obuhvata najnovija tehnološka rešenja i know-how COMING-ovih stručnjaka. Rešenje čine:

  • Serveri, storidž, mreža, licence i dr. za čiju implementaciju su zaduženi inženjeri specijalizovani za svaku od navedenih oblasti;
  • Nova tehnologija, koja predstavlja platformu za inovacije;
  • Unapređen model podataka koji omogućava njihovu kompresiju i brzu obradu;
  • Unapređen interfejs, koji pojednostavljuje korišćenje softvera i poboljšava korisničko iskustvo;
  • Analitika – BI u realnom vremenu.

Ovako kompleksna i obuhvatna infrastruktura predstavlja idealnu osnovu za digitalnu transformaciju poslovanja. I dok projekti kao ovaj zahtevaju ogromne resurse, platforma u COMING cloud-u je korisnicima dostupna brzo i lako. Okruženje se generiše za samo jedan dan, kreiranje kopija migracije odvija se brzo i sve protiče bez većih rizika. COMING cloud infrastruktura omogućava visoku dostupnost, sigurnost podataka, monitoring sistema i lako upravljanje operacijama, skalabilnost i fleksibilnost i – na kraju – jednostavnost i ekonomičnost korišćenja.

Prednosti nove verzije SAP ERP-a

S/4HANA platforma predstavlja četvrtu generaciju ERP rešenja kompanije SAP i donosi brojna unapređenja u odnosu na prethodne verzije. Uz poboljšan interfejs, SAP S/4 HANA donosi i novu arhitekturu koja koristi manje resursa i može obaviti mnogo više operacija za kraće vreme. Nova tehnologija omogućava 10 puta veću kompresiju podataka i obezbeđuje 10.000 puta bolju iskorišćenost RAM memorije u odnosu na standardni ERP model. Obrada podataka je trenutna, a transakcije se mogu pratiti i na njih uticati u realnom vremenu. Zahvaljujući velikim brzinama obrade, moguće su i brze analize i korišćenje BI sistema u realnom vremenu, tako da platforma garantuje korisnicima pravovremene i kvalitetne informacije, podižući na taj način efikasnost poslovanja.

Prelazak na SAP S/4HANA ERP pruža kompanijama jedinstvenu priliku da pojednostave IT infrastrukturu i smanje troškove. Superiorna kompresija podataka omogućava uštedu prostora za njihovo čuvanje, jer se mogu smestiti u radnu memoriju sistema, a trenutna obrada podataka štedi vreme. Poslovni procesi se optimizuju, a operativni troškovi i troškovi održavanja infrastrukture se smanjuju.

Novo rešenje, takođe, olakšava povezivanje ljudi, uređaja i poslovnih mreža, što Internet of Things i Big Data koncepte čini dostupnim svim kompanijama. Sem toga, savremena platforma olakšava razvoj inovativnih aplikacija za specifične potrebe.

Pored pomenutih prednosti novog sistema, još jedan važan razlog za prelazak na S/4HANA rešenje predstavlja i činjenica da starije verzije SAP sistema u skorijoj budućnosti više neće imati adekvatnu podršku.

Implementacija u praksi

U skladu sa poslovičnom spremnošću da se među prvima upusti u inovativne poduhvate, COMING je u kompaniji MSK iz Kikinde uspešno priveo kraju prvu, za sada i jedinu migraciju na platformu SAP S/4HANA u regionu.

Radeći na ovom projektu, COMING je u potpunosti ispoštovao sve SAP-ove preporuke, uz istovremeno prilagođavanje metodologije korisnikovim potrebama i specifičnostima srpskog tržišta i zakonodavnog okvira. Iskustvo COMING-ovih stručnjaka i dobro razrađen plan projekta, sa detaljnim testiranjem i simulacijama, omogućili su nesmetano odvijanje svih poslovnih procesa za vreme implementacije. Realizacija projekta je od ključnih korisnika zahtevala minimalno angažovanje, pa su zaposleni u kompaniji mogli da obavljaju svoje svakodnevne poslove na uobičajen način. Tokom čitavog procesa migracije kompanija MSK bila je u mogućnosti da svojim kupcima sve proizvode isporuči na vreme, a u isto vreme dobila je moderan, tehnološki najnapredniji sistem, koji će joj omogućiti potpun fokus na svoje poslovanje.

Rezultat projekta je da MSK sada radi na novoj S4/HANA platformi, na HANA in-memory bazi podataka, da tokom konverzije kompanija nije imala prekid poslovanja, te da je kompletna istorija podataka migrirana u novu bazu podataka.

Nedeljko Kuduz i Igor Grijak
COMING

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...