Analitika u svim odlukama

Psiholozi procenjuju da svakog dana donosimo u proseku 35.000 odluka, a mnoge od ovih odluka i rešenja rezultat su analize podataka. Kao u životu, tako je i u preduzećima: zaposleni, kupci i partneri svakodnevno donose odluke koje utiču na krajnji rezultat.


U 21. veku, u doba akcije, detaljni uvidi koji proizlaze iz analiza više nisu luksuz nego neophodnost za postizanje konkurentske prednosti. Upravo su BI sistemi, koji integrišu svu korisnu analitiku jedne kompanije, vešti pomoćnici u poslovnom odlučivanju. Brzina promena na tržištu iziskuje od menadžera brzo donošenje važnih odluka, koje često podrazumevaju planiranje resursa. U takvim situacijama od velike pomoći mogu biti ERP (Enterprise Resource Planning) sistemi, koji pomažu u automatizaciji poslovnih procesa.

Tehnologija poslovnog izveštavanja

Implementacija ERP sistema često inicira primenu BI sistema (Business Intelligence), zato što su ERP sistemi uglavnom projektovani za brz unos poslovnih transakcija i optimizovani tako da korisnicima olakšaju posao, te zavedu sve neophodne informacije. Međutim, informacije bi trebalo povezati da bi se dobili celovit prikaz sistema i osnove za odlučivanje, a situacija se dodatno komplikuje ako je broj transakcija ogroman i meri se milionima. Tada na scenu stupa tehnologija poslovnog izveštavanja, odnosno BI.

BI sistemi predstavljaju alate za poslovno izveštavanje koji menadžmentu osiguravaju tačne i brze informaciju na osnovu transakcionih podataka iz ERP sistema. Takođe, pružaju izveštaje koji omogućavaju praćenje trendova, pronalaženje zakonitosti između naizgled nepovezanih pojava, pa čak i predviđanje događaje sa visokom verovatnoćom ostvarenja. Ujedno, BI rešenja su indeksirana za obradu većeg broja podataka, tako da korisnik u delokrugu poslovanja brzo može da dobije željeni izveštaj.

Iako postoji veliki broj BI sistema, najčešće implementirano rešenje je proizvod kompanije Microsoft koji omogućuje laku integraciju više ERP sistema – CRM-a, tiketing sistema, DMS-a i dr. Korišćenjem ovog sistema korisnici dobijaju uvid u to kako kompanija posluje: kada je zabeležen najveći pad prodaje, šta je uzrok tome, šta se događa ako se promeni kurs evra ili kako promena cene sirovine utiče na cenu gotovog proizvoda, ako su u pitanju proizvodne kompanije. Takođe, BI sistem omogućuje efikasno uočavanje anomalija u sistemu i propuste pri unosu podataka. Recimo, prikazuje sve transakcije konta troškova koje nemaju uneto mesto troška, kao i ko je knjižio te transakcije.

BI za Pantheon

U saradnji sa partnerima, COMING je napravio BI modul koji može da se poveže na baze Pantheon-a, jednog od popularnijih ERP sistema u regionu. Tako korisnici mogu lakše da prate stanje u kompaniji, bilans stanja, prodaju, izveštaje o profitu i poslovanju u određenom periodu. U osnovnom paketu ovog rešenja korisnik dobija izveštaje o poslovanju kompanije, potraživanjima, dugovanjima, stanju zaliha i imovine, osnovnim sredstvima itd. Takođe, dostupni su izveštaji po projektima, razlikama u ceni, najboljim kupcima. Ujedno, korisnik može da dobije i uvid u troškove firme ili prodaju određenih grupa proizvoda.

Ako se izveštaji povežu sa mapama, lako je dobiti npr. grafički prikaz rasta prodaje u nekom regionu ili gradu, odnosno jasan uvid u povećanje troškova, ko vodi taj region i poređenje sa drugim periodom. Naposletku, sve vrednosti mogu da se porede sa planiranim vrednostima, koje se jednostavno mogu zavesti u excel i sistem za planiranje.

Zapravo, jedna od ključnih vrednosti ovog sistema je to što korisnik nezavisno od programera može da pravi izveštaje, ukršta podatke i pravi nove izveštaje jednostavnim prevlačenjem kolona u objekte izveštaja. Čitav proces je automatizovan, a u istom momentu je moguće ukrstiti podatke iz više izvora. Na primer, u jednom delu se nalazi trenutno stanje kompanije iz ERP-a, u drugom prognoza poslovanja do kraja godine, a u trećem izveštaj povezan na postojeći excel fajl. Ukoliko je potrebno, sistemi pružaju i mogućnost usklađivanja šifara, sređivanja podataka, kao i izvođenja novih kolona i podataka u toku uspostavljanja sistema.

Čitav proces dijagnostike i implementacije sprovode konsultanti iz kompanije COMING, koji korisniku omogućavaju automatizaciju kontrolinga u matičnoj kompaniji.

Informacije su jedan od ključnih elemenata u poslovanju i ako se dobro iskoriste znače siguran trijumf. Za formiranje korisnih podataka potrebna je dobro isplanirana strategija, na osnovu koje će menadžment kompanije donositi valjane strateške odluke, a prethode im i važni mehanizmi za učenje iz sopstvenog poslovanja. Upravo takve integrisane izveštaje obezbeđuju BI sistemi koje kompanija COMING uspešno implementira u saradnji sa svojim partnerima.

Kako biste otpočeli sa korišćenjem ovog rešenja, potrebno je da konsultujete tim kompanije COMING putem registracione forme na sajtu coming.rs.

Nedeljko Kuduz, COMING

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...