Bekap za Microsoft 365 – opcija ili obaveza?

„Zašto da pravim rezervnu kopiju svojih Microsoft 365 podataka?“ Ovo pitanje često čujemo, a obično ga prati i izjava: „Microsoft brine o tome.“ Da li je sve zaista tako i koliko ste sigurni u to?


Potpuni pristup, kontrola i zaštita podataka jesu deo širokog spektra usluga koje Microsoft 365 pruža, ali sveobuhvatna rezervna kopija vaših podataka nije jedna od njih. To je veoma važna informacija, koje mnogi korisnici nisu svesni sve dok se sami ne uvere, a onda je često već kasno.

Da bismo malo razjasnili ovu problematiku, Veeam je kreirao model zajedničke odgovornosti za Microsoft 365 koji vam pomaže da razumete za šta je tačno odgovoran Microsoft, a za šta ste odgovorni vi sami. Microsoft hostuje infrastrukturu, to je tačno, ali to vas ne oslobađa odgovornosti da bekapujete sopstvene podatake. Na kraju, i Microsoft ističe činjenicu da su to vaši podaci – vi ih posedujete, vi ih kontrolišete i vi ste odgovorni za njih.

Čuvanje podataka: Microsoft ili Veeam?

Na priloženim slikama možete jasno videti razliku između toga kako vaše podatke čuva Microsoft, a kako se čuvaju uz Veeam Backup for Microsoft 365 rešenje.

Kao što se na slici vidi, Microsoft vas može zaštititi od gubitka podataka samo na ograničen način, i kao takav nije namenjen da bude kompletno rešenje za bekap. Utvrđeno je da je prosečno vreme od kompromitovanja podataka do otkrivanja duže od 140 dana, a na slici možemo videti da su podaci zaštićeni u proseku samo 30-90 dana. Uz Veeam, kao što se na drugoj slici može videti, ovaj period je mnogo duži.

Veeam Backup za Microsoft 365 eliminiše rizik od gubitka pristupa i kontrole vaših Microsoft 365 podataka, uključujući Exchange Online, SharePoint Online, OneDrive for Business i Microsoft Teams, tako da su vaši podaci uvek zaštićeni i dostupni. Veeam obezbeđuje pristup i kontrolu svih podataka, čuvajući ih na jednoj lokaciji, čineći oporavak brzim, lakim i pouzdanim. Kao lider u bekapovanju Microsoft 365 podataka, Veeam trenutno ima više od 11 miliona zaštićenih korisnika. Budite i vi jedan od njih!

Trenutno je aktuelna verzija v6, koja je donela brojne mogućnosti i poboljšanja, poput self-service portala, novih alata za dugotrajno čuvanje podataka, kao i promenu u načinu na koji štitimo podatke chat sekcije za Microsoft Teams.

Kao Veeam platinum partner, COMING vas u saradnji sa Veeam-om poziva da se priključite trenutnoj promociji, koja uključuje popust od 15% na Veeam Backup for Microsoft 365 rešenje.

Promocija važi za sve nove korisnike koji kupuju svoj prvi Veeam proizvod, kao i za postojeće korisnike, koji koriste druge Veeam proizvode i zainteresovani su za dodavanje Veeam Microsoft 365 rešenja. Za sve informacije – kontaktirajte nas.

Liana Paunović, COMING

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...