Tranzicija u coud native servise uz M365

Zaposleni danas žele da rade sa bilo koje lokacije i bilo kog uređaja, da se lako povezuju sa kolegama i pritom ne brinu o bezbednosnim rizicima. Da bi ispunile ove zahteve kompanijama su potrebni odgovarajući hardver i softver.


Dok se kompanije prilagođavaju „novoj normalnosti“ koju je pandemija donela, Microsoft Modern Workplace preuzima važnu ulogu u modernoj strategiji radnog mesta. Glavna ideja iza Modern Workplace okruženja je održavanje fleksibilnosti za kojom žude zaposleni, ali sa slojevima bezbednosti koji trenutno nedostaju većini kompanija koje koriste neki vid rada „na daljinu“.

Uz M365 Business Premium – M365 E3/E5 dolaze Office 365, Windows 10 Enterprise i Enterprise Mobility + Security (EM+S). Windows 10 Enterprise kombinuje naprednu bezbednost i niz produktivnih mogućnosti, kojima se uz Endpoint Manager može upravljati sa centralne tačke, dok EM+S integriše upravljanje pristupom, zaštitu od pretnji, zaštitu informacija, upravljanje Windows/MacOS i Android/iOS uređajima i bezbednost cloud aplikacija.

Modern Workplace Collaboration pojednostavljuje saradnju između timova, što može biti izazov pri usklađivanju fleksibilnih uslova rada na više lokacija. M365, SharePoint i Microsoft Teams omogućavaju zaposlenima lak i bezbedan pristup, komunikaciju i razmenu podataka.

Bezbednosni set M365 alata pruža proaktivnu odbranu čak i od najsofisticiranijih pretnji, uključujući phishing, zero-day i malver napade. Security stack uključuje i zaštitu identiteta, podataka, uređaja i aplikacija, koje omogućuju Microsoft Intune/ MEM, Microsoft Purview Information Protection i Azure Active Directory.

Prednosti korišćenja M365 paketa

Spisak benefita koje M365 pruža je obiman, a neki od njih su:
• Cena – implementacija servisa koji dolaze uz M365 pakete znatno je isplativija u odnosu na slične servise na on-premises infrastrukturi, te se kompanije sve češće odlučuju da svoj IT unaprede migracijom na M365. S druge strane, tradicionalno korišćenje servisa različitih vendora može otežati upravljanje i monitoring. Implementacijom M365 stavljamo „pod istu kapu“ sijaset servisa, što unapređuje upravljanje i bezbednost. U ovom slučaju se za funkcionalno održavanje M365 servisa stara Microsoft, s obzirom da se radi o SaaS rešenjima, što donosi značajnu uštedu. Uz to, kupovinom M365 dobijamo sve trenutno dostupne alate, ali se uključujemo i u Microsoft lifecycle, gde se svakog meseca predstavljaju nova unapređenja i mogućnosti koje ne moramo dodatno da platimo.
• Holistički pristup tehnologiji – eliminisanjem potrebe za skupim, nepovezanim alatima nezavisnih proizvođača, M365 nam omogućava da iskoristimo prednosti potpuno integrisanog sistema alata i aplikacija, koji su povezani i bezbedni.
• Mobilnost i konektivnost – korisnici nisu ograničeni na jedan uređaj ili lokaciju, već bezbedno pristupaju poslu sa bilo kog uređaja i bilo kog mesta.
• Jasan uvid i monitoring stanja radnih stanica, aplikacija, bezbednosti.
• M365 servisi se stalno ažuriraju, kao i radne stanice, što osigurava zaštitu podataka. Ovo oslobađa zaposlene dela odgovornosti za ažuriranja, čime se smanjuju obim posla i kašnjenja.
• Potpuna kontrola nad korporativnim podacima – Data Loss Prevention (DLP), Audit log nam omogućava da evidentiramo ko je delio datoteke i sa kim. Pristup radnih stanica korporativnim podacima može se kontrolisati kombinacijom compliance i conditional access polisa.

M365 servisi nam omogućavaju da unapredimo svoje IT okruženje. Oni se mogu implementirati po definisanom planu, što omogućava glatku tranziciju iz tradicionalnog u Modern Workplace okruženje. Iako ovaj prelazak može predstavljati izazov, jer zahteva potpuni preokret u trenutnom ekosistemu, mi u COMING-u smo specijalisti za Microsoft rešenja i naša stručnost nam omogućava realizaciju migracija uz minimalne smetnje u poslovanju.

Nenad Veličković, COMING

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...