Red Hat OpenShift za bolje iskustvo osiguranja

Kako je jedna od vodećih osiguravajućih kuća u Srbiji poboljšala brzinu svojih usluga i integraciju pomoću API-ja i OpenShift sistema…


Kompanija Wiener Stadtische osiguranje Srbija pokrenula je proces digitalne transformacije sa ciljem da brže reaguje na tržišne promene i poboljša integraciju sa partnerima, baziranu na API-jima (Application Programming Interface). Zapravo, kompanija je svoju postojeću arhitekturu zamenila fleksibilnim pristupom, zasnovanim na mikroservisima i kontejnerima koji funkcionišu preko Red Hat OpenShift i Red Hat 3scale API Management integracione tehnologije. Stoga, Wiener Stadtische sada može brže i pouzdanije da isporuči svoje usluge i poveže se sa partnerima, dok istovremeno održava bezbednost sistema i podataka.

Osnovna prednost ovakvog pristupa je skraćeno vreme potrebno za plasiranje usluga na tržište, što je omogućeno fleksibilnim i automatizovanim razvojnim procesom. Uz to, kompanija je izgradila snažan tim za razvoj kako bi održala korak sa povećanom potražnjom, a model omogućuje i jednostavnije skaliranje i veću bezbednost – neophodne elemente za efikasno upravljanje nad oko 1.000 poziva na dnevnom nivou. Naposletku, obezbeđena je i bolja integracija sa rastućim partnerskim ekosistemom, a korišćenje open source alata za preduzeća omogućilo je i stvaranje privlačnog digitalnog iskustva za korisnike osiguranja.

Budući da digitalne usluge postaju standard u mnogim industrijama, kupci cene ne samo potencijalnu finansijsku uštedu već i olakšano poslovanje kroz personalizovane interakcije sa kompanijama i organizacijama. U ovom kontekstu, digitalna transformacija omogućava osiguravajućim kućama fleksibilno i brzo sprovođenje usluga na tržištu, sa ciljem da se potencijalnim klijentima omogući željeno samouslužno iskustvo, uz smanjenje operativnih troškova.

Dinamičnim pristupom do boljeg korisničkog iskustva

Osnovana kao greenfield investicija od strane Vienna Insurance Group, Wiener Stadtische je jedna od vodećih osiguravajućih kuća za korporativne i fizičke klijente u Srbiji u poslovima tržišnog udela i prihoda od premija osiguranja. Sa više od 1.000 zaposlenih i 46 kancelarija, cilj kompanije je da kontinuirano raste, usavršava i objedinjuje svoje kanale digitalnih usluga – uključujući pritom i poboljšanje integracije sa nezavisnim partnerima, poput kompanija za iznajmljivanje automobila ili zdravstvenih radnika. U skladu sa kompanijskim ciljevima i planovima za kontinuiran rast, a kako bi ubrzali proces digitalizacije kao odgovor na Covid-19 pandemiju, Wiener Stadtische je odlučio da svoju zastarelu i monolitnu IT arhitekturu zameni dinamičnim pristupom, baziranim na mikroservisima.

Ipak, postojeća tehnologija kompanije učinila je ove promene sporim i teškim, odlažući pokretanje novih funkcija i integraciju novih partnera. Šef IT službe Wiener Stadtische osiguranja Bojan Ristić kaže da prethodna IT arhitektura kompanije nije nudila odziv i povezanost, neophodne stavke za modernu digitalnu isporuku usluga. „Na primer, želeli smo da podatke iz naših digitalnih kanala u realnom vremenu ažuriramo na CRM sistemu (Customer Relationship Management), kao i da obezbedimo automatizovan call centar“, kaže Ristić.

Nakon konkurentske analize tri dobavljača, kompanija Wiener Stadtische osiguranje usvojila je integracionu tehnologiju Red Hat OpenShift, koja deluje u sklopu VMware vSphere virutelnog servera. Red Hat OpenShift je, zapravo, korporativna Kubernetes kontejnerska platforma – tehnologija kontejnerizacije aplikacija koja podržava integrisani i iterativni DevOps pristup, što omogućava agilniji razvoj aplikacija. Ristić navodi da u integraciji sa partnerima ovakav pristup može omogućiti stvaranje jedinstvenog izvora u poslovima osiguranja.

„Za takvo holističko korisničko iskustvo Red Hat nudi odgovarajuću tehnologiju i stručnost, koje mogu da podrže prelazak na novu arhitekturu, zasnovanu na mikroservisima. Takođe, tokom ovog prelaska zagarantovan je minimalan negativan uticaj na redovan rad i pružanje usluga“, ističe Ristić.

Ujedno, kako bi poboljšao svoj API pristup, Wiener Stadtische je takođe usvojio i Red Hat 3scale API Management – deo Red Hat Application Foundations- a koji se, takođe, nudi i kao Red Hat Integration. Suštinski, integrisano sa Red Hat OpenShift-om, ovo rešenje obezbeđuje API kontrolu saobraćaja kroz virtuelna okruženja i kanale isporuke, uključujući širok spektar protokola za šifrovanje, autentifikaciju i autorizaciju. Red Hat single sign-on tehnologija (SSO) omogućuje prijavljivanje administratora i programera na pomenute proizvode sa jedinstvenim skupom parametara, što obezbeđuje bolju korisničku kontrolu.

Partnerstvo za budućnost

U celokupnom procesu digitalne transformacije i implementacije nove arhitekture, zasnovane na mikroservisima i Red Hat rešenjima, Wiener Stadtische je blisko sarađivao sa kompanijom COMING – Computer Engineering, lokalnim Red Hat partnerom. U sklopu saradnje, COMING će Wiener Stadtische osiguranju pružati i svu tekuću tehničku podršku, a rezultat kooperacije ogleda se u činjenici da su osnovni IT sistem osiguravajuće kuće i CRM platforme sada integrisani sa dva pozivna centra kompanije, a prodajni timovi kompanije najnovijim CRM podacima mogu da pristupe putem namenske mobilne aplikacije. Ova saradnja za Wiener Stadtische znači izgradnju vrednog korisničkog iskustva sa novim partnerima.

Ključni benefiti implementacije nove arhitekture:

• Kraće vreme za plasiranje novih usluga na tržište, poput mobilnih aplikacija za zdravstveno osiguranje, sa agilnim i automatizovanim razvojnim pristupom.
• Uspostavljanje dinamične IT kulture kroz obuku u sklopu šire podrške transformaciji kompanije, u pogledu brzine poslovne potražnje.
• Poboljšana skalabilnost (mogućnost rasta) za održavanje oko 1.000 telefonskih poziva dnevno.
• Poboljšana sistemska integracija sa partnerima za podršku i bezbednu razmenu podataka, zasnovanih na API-ju, u okviru rastućeg partnerskog ekosistema.

WSO nastavlja svoj put digitalne transformacije testiranjem oporavka u slučajevima katastrofe. Pored planova da proširi Red Hat OpenShift kako bi podržao potrebe testiranja oporavka u slučajevima katastrofe, Wiener Stadtische planira saradnju sa COMING-om i na proceni dodavanja Red Hat Fuse-a u svoje IT okruženje, da bi se unapredila interna, ali i integracija sa partnerima. Ristić kaže da ga raduje što u svakodnevnom poslovanju vidi povraćaj ulaganja u digitalna rešenja. „Pored ovih benefita, primećujemo i novu, kreativnu atmosferu, koja inspiriše naše timove. Zauzvrat, više partnera želi da radi sa nama, privlačeći tako i više kupaca. Na dobrom smo putu da postanemo digitalna organizacija“, zaključuje Bojan Ristić.

COMING

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...