Azure Active Directory postaje Entra ID

Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu imena nije prihvatila s posebnim oduševljenjem, novi servisi sugerišu da je Entra ID vrhunski paket proizvoda.


Microsoft je najavio sledeću prekretnicu u svojoj Unified Access and Security viziji, sa ogromnim promenama u ponudi za objedinjen pristup i bezbednost. Entra je sada postala brend za upravljanje identitetom i pristupom. Uz to nam dolazi i promena imena iz Azure Active Directory u Entra ID.

Da li je Azure AD ukinut kao proizvod? Ne, ova promena imena je rezultat prelaska na end-to-end multicloud identity rešenje za pristup, koje donosi i nove servise i funkcionalnosti, pa je i promena imena u skladu sa novim i poboljšanim mogućnostima.

Microsoft najavljuje proširenje svog Entra paketa u Security Service Edge (SSE) kategoriju lansiranjem dva nova proizvoda, oba u preview fazi:

 • Microsoft Entra Internet Access,
 • Microsoft Entra Private Access.

Microsoft Entra Internet Access je identity-centric secure web gateway koji štiti pristup sa uređaja ka internetu SaaS (Software as a Service) rešenjima, Microsoft 365 servisima i aplikacijama. Takođe, paleta signala koji se mogu koristiti u conditional access polisama proširuje se dodatnim network conditions signalima, kako bi okruženje i endpointi bili zaštićeni od malicioznog internet saobraćaja iostalih pretnji sa interneta.

Microsoft Entra Private Access je identity-centric zero trust network access koji osigurava bezbedan pristup privatnim aplikacijama i resursima. Osmišljen je sa ciljem da smanji operativnu cenu implementacije i kompleksnost tako što zamenjuje tradicionalna VPN rešenja jednostavnim i granularnim bezbednosnim pravilima, koja omogućavaju da se korisnik brzo, jednostavno i bezbedno konektuje na private aplikacije, bilo da se one nalaze u on-premises okruženju ili u cloudu, uz pristup sa bilo kog uređaja i lokacije na bilo koju mrežu.

Za sada je omogućen pristup preko SMB, HTTP i RDP protokola i može se koristiti da jednostavno zameni tradicionalno konektovanje na VPN, kako bi krajnji korisnik došao do intraneta, interne web aplikacije ili SMB šerova. Uz sve ovo možemo integrisati conditional access polise, koje se npr. mogu koristiti kada se pristupa RDP-om na neki Windows server ili endpoint.

Untitled-31

Jednostavnost i bezbednost

Microsoftova vizija objedinjenog pristupa ima za cilj da pomogne organizacijama jednostavno i bezbedno povezivanje sa bilo kojom aplikacijom ili resursom, sa bilo kog mesta. U Microsoft security blogovima često se pominje da fleksibilan rad, na koji smo navikli u prethodne dve godine, zajedno sa konstantnim porastom u korišćenju cloud tehnologija, nastavlja da opterećuje tradicionalne i stare korporativne mreže i bezbednosne principe. Korišćenje VPN-ova za propuštanje saobraćaja do tradicionalnih onpremises servisa smanjuje bezbednost i degradira korisničko iskustvo.

Objavljena promena imena iz Azure Active Directory (Azure AD) u Microsoft Entra ID u skladu je sa nastojanjem Microsofta da simplifikuje i imenovanje proizvoda, te da koristi novu, unificiranu konvenciju imenovanja za sve nove servise i funkcionalnosti. Do promene je došlo pošto Azure AD sada podržava više javnih cloudova, pa samo ime Azure AD više nije adekvatno predstavljalo širinu njegove ponude. U Microsoftu kažu da sve dosadašnje funkcionalnosti ostaju nepromenjene, kao i licenciranje i API, te da će svi postojeći deploymenti i konfiguracije nastaviti da rade kao i ranije.

Zašto koristiti baš Entra ID?

 • Entra ID daje korisnicima i zaposlenima brz i bezbedan pristup resursima sa bilo kog uređaja i lokacije.
 • Administratori imaju potpunu kontrolu nad pristupom aplikacijama i resursima, zahvaljujući alatima kao što su multifaktor autentifikacija (MFA) i conditional access.
 • Korišćenje privileged identity managementa i just-in-time pristupa.
 • Automatizuje poslove provisioninga između Windows server AD-a i cloud aplikacija.
 • Omogućava dobro korisničko iskustvo integrišući third-party rešenja kroz Microsoft single sign-on (SSO).

Untitled-33

Microsoft Entra ID – najvažnije činjenice

 • Microsoft Entra ID je novo ime za Azure AD.
 • Microsoft Entra ID nudi centralizovan portal za jednostavnu administraciju identiteta, pristupa i aplikacija.
 • Microsoft Entra ID pruža robustna security rešenja, uključujući threat detection, multi-factor authentication i privileged identity management.
 • Jednostavno se integriše sa Microsoft ili non-Microsoft aplikacijama, pružajući jedinstveno i uniformno korisničko iskustvo.
 • Ostaje jedan od najboljih cloud identity servisa, pružajući obilje funkcija i ogroman potencijal za kompanije, koje ih mogu iskoristiti kako bi unapredile svoju IT funkciju.

Nenad Veličković, COMING

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...