Od podataka do informacija

Od-podataka-do-informacija

Power BI – vaš vodič ka pravim poslovnim odlukama.


Sa svojom sposobnošću pretvaranja sirovih podataka u informacije, Power BI igra ključnu ulogu u osnaživanju pravih poslovnih odluka. Ovaj Microsoft alat postavlja temelj za transformaciju podataka u strateške informacije, omogućavajući organizacijama da donose prave odluke, utemeljene na činjenicama. Nakon brojnih uspešnih implementacija Power BI rešenja, može se sa sigurnošću reći da know-how kompanije COMING funkcioniše izvanredno.

Iako u poređenju sa cenom nekog ERP-a Power BI predstavlja značajno niži trošak za preduzeće koje ga uvodi, vrednost koju donosi ovaj moćan Microsoft alat multiplicira i vrednost samog ERP-a. Zamislimo, na primer, da u ovo vreme, koje brže nego ikad protiče u svakoj sferi života, a pogotovo u poslovnom svetu, priuštite sebi odličan automobil. Novi automobil ima obilje funkcionalnosti, stabilan je i siguran, ima besprekorne performanse, dovozi vas od tačke A do tačke B, udoban je itd. Međutim, naišli ste na vrlo gustu maglu i ne vidite put.

Vreme koje smo prethodno pomenuli je velika brzina kojom se krećete u tom trenutku, a vozilo je ERP koji smo vam uspešno implementirali i koji takođe uspešno održavamo. Power BI je paket opreme u sklopu kojeg dolaze jake maglenke i omogućavaju da u svakom trenutku možete videti put i doneti pravu odluku, bez obzira na to koliku maglu ili šumu podataka imate ispred sebe. Bez ovog rešenja vrlo lako možete skrenuti sa puta ili – u najboljem slučaju – bespotrebno produžiti svoje putovanje, što će doneti i nove troškove.

Iako u poređenju sa cenom nekog ERP-a Power BI predstavlja značajno niži trošak za preduzeće koje ga uvodi, vrednost koju donosi ovaj moćan Microsoft alat multiplicira i vrednost samog ERP-a

JKP Mediana & COMING

Podatak sam po sebi ne znači mnogo ukoliko ga ne transformišemo u informaciju, a informacija je vrednost za svako preduzeće, pa tako i za JKP Mediana, u kome je COMING uspešno implementirao Power BI izveštavanje.

SQL baza, kao jedna od mogućih podloga za ERP, tačnije Dynamics 365 Business Central, služi u ovom slučaju da se Power BI „nasloni” na nju. U Desktop verziji ovog softvera kreirali smo upite nad bazom kako bismo prikupili sve potrebne tabele i kolone, nad kojima smo formirali standardni set izveštaja, kao što su PnL, promene, potraživanja i dugovanja, glavna knjiga, knjiga artikala, BM- Ebit itd. Kada imamo dataset sa svim podacima koji su nam potrebni, tada dobijamo mogućnost za kreiranje samih izveštaja. Pored standardnog prikaza tabela, vizuelizacije su uvek dobrodošle, jer one omogućavaju mnogo brže donošenje odluka.

Kada je razvijen standardni set izveštaja, tada već možemo preći sa Desktop verzije na Cloud, odnosno Power BI service, sa kog se kasnije delegiraju izveštaji u workspaces (zamislimo ih kao foldere u okviru kojih se nalaze određeni izveštaji) konkretnim korisnicima. To smo i uradili. U dogovoru sa JKP Mediana kreirani su konkretni workspaces i deo sa pravima pristupa tim istim „folderima“, kako bi svako imao prikaz onih izveštaja koji se tiču individualnih nadležnosti. Kasnije, izveštajima se može pristupati kroz bilo koji uređaj, pa se tako standardni izveštaji uz malu doradu mogu prilagoditi i manjim ekranima, što je veoma značajno za menadžment.

Kreirani su korisnici i dodeljene licence, testirani su izveštaji i ostaje da se sprovede obuka ključnih korisnika. Tu je bitan tzv. Adoption and Change Management – mi obučavamo one korisnike koji će biti ključni u svojim odeljenjima i koji će kasnije, kao oni koji najviše znaju, prenositi svoje znanje ostalim kolegama. Tako je i učinjeno – obuka u JKP Mediana završena je uspešno, na obostranu korist. Zašto obostranu? Zato što na ovaj način imamo klijente sa znanjem koje mogu iskoristiti za dalje samostalno kreiranje novih izveštaja, a za to vreme COMING vredno radi na konstantnom unapređivanju paketa izveštaja, donoseći nove vrednosti svojim klijentima.

Još jedan uspešan projekat je iza nas, a ispred našeg klijenta su samo korisne informacije i prave odluke.
Nikola Banović, COMING

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...