VIRTUELIZACIJA – DA LI STE SPREMNI ZA MIGRACIJU?

Od 8. aprila 2014. Windows XP više nije podržan i koristite ga na sopstvenu odgovornost. VMware Horizon Mirage nudi brzu i automatizovanu migraciju

Prestanak podrške za Windows XP tema je o kojoj se dosta polemisalo, kako u medijima, tako i na društvenim mrežama. Nakon 8. aprila nema više garantovane bezbednosti, tehničke podrške ili ispravke grešaka za Windows XP operativni sistem, što donosi daleko veću ranjivost prema bezbednosnim pretnjama, uključujucći hakere i viruse.

Prema podacima Net Market Share‑a, čak četvrtina korisnika Windows operativnih sistema koristi upravo Windows XP.

Iako je rok podrške istekao, još uvek nije kasno da se počne s kreiranjem strategije migracije. Međutim, postoje određene ključne oblasti koje treba razmotriti kako bi se osiguralo da proces migracije prođe glatko.

Istraživanja pokazuju da su glavni razlozi za izbegavanje migracije sa Windows XP operativnog sistema troškovi, kao i prekidi u poslovanju. Firme koje još uvek nisu migrirale na novi operativni sistem sada moraju da plaćaju dodatnu korisničku podršku (customer support) Microsoft‑u kako bi njihov operativni sistem neometano radio, ili pak da obezbede internu podršku, koja takođe iziskuje određene troškove. Kompanije koje još uvek koriste Windows XP očekuju da će upravo ti dodatni troškovi za podršku iznositi oko 17% njihovog godišnjeg IT budžeta.

Rešenje pomoću virtuelizacije

Migracija operativnog sistema je kompleksan zadatak, koji obuhvata niz različitih aktivnosti, a prvi korak jeste testiranje i prilagođavanje aplikacija. Da bi se obezbedila efikasna i besprekorna migracija, organizacijama se pruža mogućnost da koriste centralizovan i potpuno automatizovan pristup, koji ne zahteva fizičku interakciju sa uređajima, bez obzira na njihovu konfiguraciju ili lokaciju u mreži.

Korišćenjem centralizovanog rešenja za upravljanje procesom migracije, kao što je VMware Horizon Mirage, obezbeđuje se da operativni sistem na koji se prelazi bude instaliran centralizovano, i to bez dodatnih ulaganja u infrastrukturu. To takođe znači da aplikacije i lični podaci imaju rezervne kopije, a sve to uz minimalni zastoj u radu korisnika. Konačno, rezultat je znatno skraćeno vreme provedeno u manuelnom radu na migraciji, sveukupno ubrzanje migracije i ukupno smanjenje IT troškova.

Ovakav centralizovan i modularan pristup migraciji, takođe, omogućava veći stepen sofisticiranog upravljanja i implementiranja računarskih image‑a, kao i potpuno automatizovan oporavak u slučaju katastrofe sa više uređaja.

Korišćenje privatnih računara u službene svrhe (BYOD – Bring Your Own Device), kao i interesovanje za udaljeni rad i korisničke uređaje u računarskom oblaku, nastavljaju da rastu. Organizacije koje se bave ovim oblastima teže da isporuče inteligentnija mobilna rešenja – rešenja koja pomažu da se fokus prebaci sa uređaja kroz koje se aplikacije koriste na same aplikacije i benefite koje one donose korisnicima. Sa centralizovanim pristupom PC image management‑u organizacije mogu da se fokusiraju na isporuku bezbednog, lako upravljivog i konsolidovanog virtuelnog radnog mesta korisnicima, bez obzira na računar koji koriste.

Kombinacijom ovakvog pristupa s desktop virtuelizacijom, koristeći rešenje kao što je VMware Horizon View, moguće je proširiti taj fokus na praktično svaki tip uređaja.

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...