DO ERP-A BEZ INVESTICIONIH TROŠKOVA

Kompanija COMING prvi je i za sada jedini cloud provajder koji svojim korisnicima nudi mogućnost iznajmljivanja Microsoft Dynamics NAV-a. To znači da licence za ovaj softver ne kupujete, već ih na kraju meseca plaćate u onoj meri u kojoj ste ih u toku istog koristili.

U prethodnim brojevima već smo govorili o cloud tehnologiji i uštedama koje ona pruža. Preseljenje celokupnog poslovanja u cloud pruža vam priliku da radite u okruženju koje je pre svega bezbedno, na visokoperformantnim sistemima, a uz izbor pravog cloud provajdera dolazite u situaciju da ni u jednom trenutku ne morate da razmišljate o svom informacionom sistemu. Za njegovo kompletno održavanje odgovoran je provajder, a u takvoj situaciji vi u potpunosti možete da se posvetite svojoj osnovnoj delatnosti.

Na ovaj način direktno smanjujete troškove, jer poslovanje u računarskom oblaku ne iziskuje nikakve investicije, već samo i isključivo plaćanje iskorišćenih kapaciteta na mesečnom nivou.

Cloud computing tehnologija još jednom se pokazala kao tehnologija uštede i na primeru ERP sistema. Postoji veliki broj kompanija kojima bi jedno ERP rešenje skratilo sve muke u poslovanju, ali ovakve kompanije, nažalost, često nisu u mogućnosti da ga sebi priušte. Činjenica da implementacija ERP sistema zahteva veće finansijske resurse dovodi vlasnike malih i srednjih preduzeća u situaciju da čak i ne pomišljaju na implementaciju jednog ovakvog sistema. Zahvaljujući cloud tehnologiji, i ovaj problem je prevaziđen.

Kako iznajmiti ERP sistem?

Već smo u govorili o tome da je uvođenje ERP-a strateška odluka, koja iziskuje korišćenje velikih materijalnih, ali i ljudskih resursa. Naravno, jedna ovakva odluka zasigurno donosi više nego pozitivne rezultate, ali kompanije često nisu u situaciji da se odvaže na jedan ovakav korak, bilo zbog visoke cene licenci, bilo zbog neophodne infrastrukture.

Kompanija COMING prvi je i za sada jedini cloud provajder koji svojim korisnicima nudi mogućnost iznajmljivanja ERP rešenja – Microsoft Dynamics NAV-a. To znači da licence za ovaj softver ne kupujete, već ih na kraju meseca plaćate u onoj meri u kojoj ste ih u toku istog koristili. Na taj način izbegavate investicione troškove, a koristite sve benefite jednog svetskog ERP sistema.

Takođe, jedna od prednosti ovakvog načina licenciranja je to što uvek imate pravo da koristite najnoviju verziju softvera, kao i sve “zakrpe”.

Fleksibilnost, kao jedna od karakteristika računarskog oblaka, pruža mogućnost jednostavnog povećavanja, odnosno smanjenja broja korisnika NAV-a. To znači da ste u mogućnosti da na mesečnom nivou menjate broj korisnika. Ova karakteristika je od izuzetne važnosti za sve one kompanije koje ne posluju jednako u toku cele godine, ili za projektantske kompanije u kojima broj zaposlenih varira u odnosu na broj aktivnih projekata.

ERP u cloud-u se ne nameće kao idealno rešenje samo onim kompanijama koje nisu u mogućnosti da priušte kupovinu ovakvog rešenja. Idealni kandidati za ovu uslugu su i sve one kompanije čije se poslovanje odvija na više lokacija. Ovo rešenje omogućava da svaki korisnik pristupi sistemu sa bilo koje lokacije i direktno unosi sve promene koje nastaju u trenutku, a da su pri tome ove promene evidentirane u svim poslovnim procesima. Na taj način sistem živi i daje realno stanje, a samim tim i mogućnost brzog reagovanja, kako na interne, tako i na promene nastale u okruženju.

Ekonomski aspekt

Iako i dalje postoje oni koji ne veruju u isplativost jednog ovakvog načina poslovanja, sa ekonomskog aspekta računica je jasna. Za kupovinu licenci Microsoft Dynamics NAV-a potrebna vam je određena količina novca pri samom uvođenju ERP sistema (nulta godina). Nakon ove investicije, godišnje se plaća obnova licenci, što znači da ovaj trošak nije fiksan, već konstantno raste. Pored troškova licenciranja, tu su još i troškovi održavanja, kao i administrativni troškovi, koji se takođe ne smeju zanemariti.

U zavisnosti od veličine sistema, potreba kompanije i postojeće infrastrukture, vrlo je lako sprovesti detaljnu analizu i poređenje kupovine licenci za Microsoft Dynamics NAV ili iznamljivanja istih u računarskom oblaku, na osnovu koje korisnik procenjuje šta je za njega isplativije.

Svaki poslovni sistem funkcioniše za sebe i nikada se ne može sa sigurnošću tvrditi da je jedan način bolji od drugog. Ono što je važno jeste da je izabrani partner u situaciji da vam pruži pravu sliku stanja i detaljnu analizu ekonomske isplativosti, na osnovu koje ćete jasno moći da donesete pravu odluku.

Antrfile:

Prednosti NAV-a u računarskom oblaku:

  • Ulazite u projekat bez investicionih troškova
  • Plaćate mesečno onoliko resursa koliko koristite
  • Uvek imate pravo na licencu za najnovije verzije i softverske “zakrpe”
  • Fleksibilan broj korisnika – jednostavno povećanje/smanjenje broja korisnika
  • Određen broj korisnika možete čak prebaciti i među limited korisnike (znatno jeftinije), odnosno korisnike sa ograničenim pristupom (oni koji samo upisuju podatke i gledaju izveštaje)
  • Znatno štedite vreme za instalaciju i podešavanje neophodne infrastrukture u slučaju kupovine

U tabeli je prikazana detaljna analiza troškova korišćenja ERP-a na sopstvenoj infrastrukturi i iznajmljivanja ERP-a u računarskom oblaku. Na osnovu ove analize vrlo lako se može zaključiti da je iznajmljivanje ERP-a u cloud-u skoro četiri puta isplativije, a da pri tome nemate nikakve investicione troškove, već sve plaćate na mesečnom nivou.

 

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...