PROGRAM ZA KNJIGOVODSTVO NIJE ERP

Kupili patike „kod Kineza“ ili u prodavnici sa sportskom opremom, svejedno ćete imati patike, ali kako ćete se u njima osećati, koliko će one trajati, koje će na kraju biti skuplje i u kojoj meri će vam zaista biti korisne – to je suština investicije. Važno je da sami razumete i ocenite sopstvene potrebe. Investirajte samo u rešenja koja će te potrebe zadovoljiti.

Poslednjih godina svedoci smo ekspanzije aplikativnih rešenja za poslovanje. Kompanije sve više prepoznaju potencijal upotrebe modernih tehnologija i sve slobodnije se upuštaju u investiranje u IT. Ima i onih koje čekaju da ih konkurencija pretekne u upravljanju poslovanjem, pa se sa zakašnjenjem odlučuju za moderna rešenja.

Važno je ne zaboraviti da su i kompanije koje proizvode poslovna rešenja pod stalnim pritiskom konkurencije, pa i za njih važe ista pravila. Međutim, ni jedni ni drugi ne smeju da zaborave da su aplikativna poslovna rešenja tu zbog poslovanja, a ne obrnuto. Ona su podrška poslovnim procesima i platforma za optimalno upravljanje kompanijama.

Tri kategorije poslovnih aplikativnih rešenja

Kompanije tako danas mogu da se odluče za tri kategorije poslovnih aplikativnih rešenja. Prvu kategoriju čine aplikacije koje pokrivaju jedan proces i posebnu primenu našle su u organizacijama koje imaju specifične poslovne potrebe. Najčešće su to računovodstvena rešenja, a njihovi proizvođači ih neretko mešaju sa ERP‑om. Važna je mogućnost prepoznavanja ovog marketinškog trika.

U drugu grupu spadaju uglavnom lokalno razvijena rešenja koja integrišu osnovne poslovne procese. U Srbiji je čest slučaj da ova rešenja nastanu u nekoj kompaniji koja se primarno ne bavi IT‑jem, ali za svoje potrebe razvija rešenje, za koje kasnije pronađe i komercijalnu upotrebu.

Treća kategorija nije brojna, a na našem tržištu broji dva rešenja: SAP i Microsoft Dynamic NAV. Ovo su svetska rešenja koja su nastala, razvila se i rasla na iskustvu poslovanja više stotina hiljada kompanija širom sveta. Našla su primenu u svim industrijama, a uz pomoć partnerskih kompanija na lokalnom nivou omogućavaju potpuno prilagođavanje potrebama poslovanja. Posebno je važan nivo podrške koju svaki korisnik dobija uz rešenje, a tu je nizak nivo rizika od nezadovoljstva uslugom, jer za ova rešenja u našoj zemlji postoji veći broj kompanija za implementaciju i podršku.

Tako se otvara mogućnost da se zameni partner, a ne rešenje. Pri izboru rešenja za sopstveno poslovanje, kompanije biraju ono koje je zaista rešenje za poslovanje, ono koje će višestruko da doprinese učinku. Zbog toga, uporedno predstavljamo tri navedene kategorije rešenja.

Nedeljko Kuduz i Katarina Đurić

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...