REŠENJE ZA UPRAVLJANJE VOZNIM PARKOM

Svaka kompanija poseduje barem po nekoliko vozila o kojima vodi brigu. Što je broj vozila veći, veća je i briga. Kompanije se susreću sa troškovima parkiranja, održavanja, potrošnje goriva, registracije i drugim operativnim troškovima. Evidencija i praćenje troškova, a posebno upravljanje njima, predstavlja izazov svoje vrste. Zato je proces upravljanja voznim parkom privukao pažnju programera, pa na tržištu možemo pronaći određen broj rešenja i za ovu svrhu.

Modul za vozni park kompanije COMING omogućava integraciju upravljanja voznim parkom sa Microsof Dynamics NAV‑om, ali i sa drugim ERP rešenjima. To znači da svaki trošak voznog parka ulazi direktno u finansijske obračune, vidljiv je na izveštajima i može se koristiti kao relevantan podatak u bilo kom drugom procesu. Ako uzmemo za primer kreiranje putnog naloga za vozilo, ovaj modul omogućava da se jednim klikom kreiraju i odštampaju putni nalozi za sva vozila. U zavisnosti od unetih kriterijuma, mogu se napraviti nalozi za sva ili samo za određena aktivna vozila iz voznog parka.

Ako kompanija ima više filijala, štampa se vrši po filijalama, kao i po vozačima zaduženim za svako pojedinačno vozilo.

Za vozilo se prate svi podaci, počev od osnovnih podataka iz saobraćajne dozvole, kao što su broj šasije, broj i snaga motora, zatim informacija o tome ko može da upravlja tim vozilom, sve do broja i vrste pneumatika na vozilu.

Posebno korisna funkcionalnost je mogućnost praćenja kompletnih troškova po vozilu. Primer za to su: praćenje potrošnje goriva, praćenje putarina, praćenje kilometraže i relacija, kompletan karton vozila, od praćenja svih troškova servisa i vrste servisa do praćenja istrošenosti pneumatika. Svi ovi podaci mogu se ukrstiti sa drugim kategorijama, poput kategorija vozača, filijala, perioda, lokacija, pa se mogu prikazati kao određen trošak po kategoriji, npr. ukupna potrošnja goriva za određenu filijalu i sl. Tu su još i automatski alarmi za redovne servise, poput servisa za registraciju vozila, servisa za zamenu pneumatika itd.

Integracijom modula sa Dynamics NAV ERP‑om dobili smo mogućnost da analiziramo sve troškove voznog parka, kao i troškove po zaposlenom koji je vozio. Jedna od varijanti izveštaja jeste kalkulacija cene jednog kilometra po vozilu. Tako se ovi troškovi mogu lako rasporediti po zaposlenima ili po sektorima, tako da svaki sektor vodi brigu o racionalnom korišćenju voznog parka kompanije. Mogućnosti kreiranja izveštaja su zaista velike, jer sistem dozvoljava korišćenje bilo koje informacije koja je uneta u program za tu svrhu. Softver nudi i mogućnost eksportovanja izveštaja u Excel ili neki drugi program, pa tipovi izveštaja zavise samo od želja korisnika rešenja, a brzina njihovog kreiranja meri se sekundama. Inače, ovo rešenje se može koristiti i odvojeno od ERP‑a.

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...