SHOPGROUP – RAST POSLOVANJA UZ CLOUD

Saznajte kako je vodeći distributer auto-delova pronašao način da nastavi s korišćenjem Dynamics NAV rešenja, uz racionalizaciju troškova…

Osnovna delatnost kompanije Shopgroup je trgovina auto-delovima, a svoje mesto na tržištu gradi vrednim radom i korektnim odnosom s partnerima u zemlji i inostranstvu. Kompanija je članica Adria grupe, koja posluje u sklopu Group Auto Internacionale, koja pokriva celu Evropu.

Lager kompanije Shopgroup u Srbiji broji preko 40.000 artikala, a podrazumeva auto-delove koji zadovoljavaju potrebe većine prodavnica i auto-servisa. Svi artikli poseduju sertifikat o ispunjavanju ISO 9001 i ISO 9002 standarda, izdat od strane Saveznog zavoda za standardizaciju.

Shopgroup vrši isporuku na teritoriji čitave zemlje, u zavisnosti od potreba kupaca. Kompanija posluje iz dva centra – u Beogradu i Kraljevu, a prošle godine se proširila i na Crnu Goru.

Poslovni izazov

Rast produktivnosti i efikasnosti, kao i povećana konkurentnost na tržištu, bili su osnovni poslovni izazovi za predstavnike kompanije Shopgroup. Kompanija je davno uvidela značaj ERP rešenja, pa se pre više od pet godina odlučila za implementaciju Microsoft Dynamic NAV-a.

Nakon par godina korišćenja, Shopgroup nije bio zadovoljan saradnjom s kompanijom koja je izvršila implementaciju ovog rešenja. Nezadovoljstvo se odnosilo prvenstveno na visinu troškova za obnavljanje licenci i održavanje softvera, kao i za obnavljanje infrastrukture. Zato su u kompaniji Shopgroup odlučili da postanu korisnici softvera kao usluge u COMING cloud-u.

Od tada je kompanija rasla i razvijala se, a poslovno rešenje u cloud-u omogućilo je brzo i efikasno povezivanje svih lokacija na kojima kompanija posluje. “Sistemsko povezivanje svih preduzeća doprinelo je bržem radu pojedinih sektora (unos podataka, izmena i brisanje istih). Svaka izmena može se reflektovati na sva preduzeća ili na jedno određeno, u zavisnosti od podešavanja. Ova veza doprinela je smanjenju pojave grešaka pri unosu podataka”, reči su Bobana Stefanovića, sistem-administratora kompanije Shopgroup.

Kada je kompanija, 2014. godine, pogođena poplavom, njen najvažniji poslovni softver ostao je u funkciji sve vreme. “Sigurnost podataka i dostupnost baze 24 h dnevno na prvom su mestu kad je u pitanju odluka prelaska na cloud rešenje. Gubitak poslovnih podataka je veliki problem i veoma skup ukoliko dođe do uništavanja hardvera (servera, računara, štampača…). Da je do toga došlo, bili bismo u velikom problemu”, dodaje Stefanović.

Odabir isporučioca

Medju svim dostupnim alternativama na tržištu, kompanija Shopgroup se odlučila za Microsoft Dynamics NAV u COMING cloud infrastrukturi. O ovom izboru gospodin Stefanović kaže: “Uvođenjem Dynamics NAV-a postavili smo nov sistem rada u našem preduzeću. Napravili smo sistem koji obuhvata više odvojenih timova ljudi, koji funkcionišu veoma dobro, brzo i efikasno. Timovi su zavisni jedni od drugih, tako da je kontrola na visokom nivou. Kontrola robe, dokumenata i radnika doprinela je uspešnijem i efikasnijem radu našeg preduzeća. Kroz konsultacije sa još nekoliko COMING-ovih klijenata, zaključili smo da se radi o veoma iskusnom, efikasnom i stručnom timu ljudi, s najsavremenijim cloud sistemom u Srbiji, što je na kraju i dovelo do današnje saradnje.”

Proces implementacije

S obzirom da je kompanija Shopgroup već bila korisnik Microsoft Dynamic NAV-a, prva faza nakon uspostavljanja projektnog tima bila je migracija na COMING cloud infrastrukturu s postojećim modulima.

U početku, rešenje nije bilo potpuno kompatibilno s poslovnim procesima, pa je projekat implementacije ubrzo prerastao u projekat rasta i razvoja. Tako COMING za potrebe kompanije Shopgroup razvija, implementira i održava modul za ažuriranje popusta. “Povezivanjem web kataloga (ShopKAT) i NAV-a, dobili smo brži i efikasniji sistem, koji je doprineo povećanju broja porudžbina, boljoj komunikaciji s kupcima, brzini odgovora na porudžbine kupaca i automatskom ažuriranju stanja, cena i popusta”, ističe Stefanović.

Prošle godine, kada je kompanija počela da koristi modul za maloprodaju, Microsoft Dynamic NAV je ponovo dokazao da je bio odličan izbor za Shopgroup. “Prošle godine počeli smo s korišćenjem modula maloprodaje. Način i brzina njegovog funkcionisanja potpuno zadovoljavaju naše potrebe. Trenuto je u pripremi naša nova maloprodajna lokacija u Novom Sadu, koja će takođe koristiti naš maloprodajni modul”, navodi Stefanović.

Tokom prošle godine Shopgroup je napravio još jedan korak u daljem osvajanju tržišta. Otvoreno je predstavništvo u Crnoj Gori, koje je takođe u COMING cloud-u i u direktnoj vezi s centralom, uz brz, efikasan i siguran pristup bazi podataka.

Zaključak

Kombinacija zahtevnih poslovnih servisa, poput ERP-a svetske klase i cloud tehnologije, čini platformu koja je kompaniji Shopgroup donela stabilnost, bezbednost i mogućnost stalnog napretka poslovanja, bez zastoja u radu uzrokovanim otkazivanjem sistema.

“Kako se bavimo projektovanjem rešenja i pružanjem usluga za potrebe poslovanja naših klijenata, veliko nam je zadovoljstvo što učestvujemo u pružanju mogućnosti našim kompanijama da za svoje poslovanje koriste najsavremenija poslovna rešenja, poput MS NAV-a, SAP-a, CRM-a, SharePoint-a ili BI-ja, za mnogo manje novca nego što su navikli, a sve to uz pomoć cloud tehnologije”, ističe Vesna Redžić, direktor za razvoj cloud usluga u COMING-u.

Ključne prednosti

Softver kao usluga – cloud tehnologija

Rad bez otkazivanja tokom četiri godine, koliko kompanija koristi cloud platformu, koja podržava rast i razvoj prostim zakazivanjem usluge odgovarajućih kapaciteta.

Bez investicija – plaćanje po utrošku

Mesečna nadoknada za cloud uslugu ekvivalentna je upotrebi upravo onih resursa koji su potrebni poslovanju za taj mesec, bez inicijalne investicije u opremu, bez troškova održavanja i obnavljanja IT infrastrukture. Kompaniji je za korišćenje servisa potrebno mnogo manje novca nego da se odlučila za investiranje u infrastrukturu i licence.

ERP – Microsoft Dynamics NAV

Standardizovani procesi i dobra praksa svetskog ERP rešenja omogućili su efikasne poslovne procese i uvid u sve poslovne promene u trenutku nastanka. U kombinaciji sa cloud-om, NAV je postao jedinstvena platforma za rad koja raste sa kompanijom i njenim korisnicima.

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...