Saznajte šta donose Meraki uređaji, namenjeni kompanijama koje mrežnim uređajima upravljaju na većem broju udaljenih lokacija

Preuzimanjem kompanije Meraki, 2012. godine, Cisco je u svoj portfolio uvrstio mrežne uređaje kojima može da se upravlja iz cloud‑a. Cisco Meraki uređaji omogućavaju rešavanje uobičajenih problema kod upravljanja i nadgledanja mrežnih uređaja na udaljenim lokacijama, kao što su dve ili više lokacija jedne kompanije koje se nalaze u različitim delovima grada, različitim gradovima, državama ili čak na različitim kontinentima. Potreban i dovoljan preduslov je „običan“ internet pristup na svakoj lokaciji, brzine svega nekoliko kilobita u sekundi.

Čime se Cisco Meraki izdvaja od standardnih mrežnih rešenja? Pre svega, svojim unificiranim i intuitivnim korisničkim interfejsom za sve uređaje i bogatim ugrađenim funkcionalnostima. Poreklo Merakija, koji je izašao ispod okrilja univerzitetske zajednice MIT‑a 2006. godine, podrška od Google‑a tokom razvoja i na kraju prepoznata i priznata vrednost, kada ga je kupio Cisco, ukazuju da je reč o nečemu novom i naprednijem u svetu računarskih mrežnih rešenja. Radi se o rešenju koje pokriva sve potrebe savremene kompanije za mrežnim uređajima, sve do OSI nivoa 7 (aplikacija), uz integraciju sa Facebook‑om, vaučerima za plaćanje internet‑pristupa, podrškom za platne kartice i sličnim funkcionalnostima koje nisu uobičajene za bežične uređaje, svičeve i firewall‑ove.

Za povezivanje i pristup uređaju dovoljno je raspakovati ga, povezati tamo gde postoji pristup internetu i uneti podatke o licenci. Nakon toga, Meraki je dostupan sa bilo kog mesta i u bilo koje doba dana. Sve se odvija preko zaštićene veze, a administrator preko web portala (Meraki Dashboard) upravlja uređajima jedne kompanije ili nezavisnim uređajima više kompanija. Na raspolaganju je fleksibilan model licenciranja od 1, 3, 5, 7 ili 10 godina, naravno uz popuste za višegodišnje licence. Postoji i mogućnost da novi korisnici, kao i oni koji žele da se uvere da Meraki uređaj odgovara njihovim potrebama, koriste privremenu licencu od 30 dana (bez obaveze da ga kasnije kupe).

Funkcionalnosti i modeli

Cisco Meraki uređaji dolaze sa više bitnih funkcionalnosti za koje nisu potrebne dodatne licence. Među njima su URL filtriranje, vidljivost aplikacija, garantovana 99,99% dostupnost (svaki uređaj je povezan na dva Meraki data‑centra u svetu), analitika prisutnosti i kretanja klijenata, bežični IPS (AirMarshal za bežične mrežne uređaje), ograničen klijentski pristup mreži (NAC)… Pored toga, svičevi imaju mogućnost testiranja i otkrivanja prekida na mrežnim kablovima, analize paketa (CloudShark), kao i mogućnost isključivanja i uključivanja mrežnih portova u zadatim vremenskim intervalima. Nadgledanje i administracija mobilnih uređaja, do određenog broja uređaja, takođe se nalazi u osnovnoj licenci, a za veći broj uređaja se može dokupiti.

Među raznovrsnim Meraki uređajima izdvajamo MR18 i MR32 bežične pristupne tačke za unutrašnju montažu, MR72 AP za spoljašnju montažu, MS220 seriju svičeva, kao i MX80 i MX100 firewall uređaje. MX serija uređaja za zaštitu po nekim funkcionalnostima prevazilazi svoju „stariju braću“ iz Cisco ASA familije, tako da, pored kontrole aplikacija, IPS‑a i centralizovanog upravljanja, pruža automatsko kreiranje VPN tunela, WAN optimizaciju, anti‑virus i anti‑phishing podršku, uz bogate grafičke izveštaje o sigurnosnim propustima u mreži.

Rasterećeni od problema sa pristupom i različitim interfejsima mrežnih uređaja, administratori mreža mogu više vremena da posvete istraživanju i primeni velikog broja funkcionalnosti na Cisco Meraki mrežnim uređajima i tako svojim kompanijama obezbede bezbednije mrežno okruženje, snažnijih performansi. U tome će im pomoći ugrađen sistem pomoći, kao i činjenica da je na Meraki uređajima u praksi aktivirano prosečno dva puta više funkcionalnosti nego na drugim Cisco uređajima.

Više informacija o Meraki uređajima i njihovim funkcionalnostima potražite na adresi meraki.cisco.com, a za sva pitanja, uz mogućnost testiranja različitih modela, na raspolaganju vam je i RRC‑ov Cisco tim (cisco@rrc.rs). Nikola Milovanović

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...