NETAPP – ALL ‑ FLASH FAS (I DRUGA) UNAPREDJENJA STORIDŽA

SSD tehnologija je toliko napredovala, da postaje alternativa tradicionalnim storidž‑rešenjima

All‑Flash FAS – skraćeno AFF – predstavlja naziv za 80xx seriju NetApp storidž‑uređaja, posebno optimizovanih za korišćenje brzih SSD uređaja. U ovoj gami razlikujemo četiri modela – 8020, 8040, 8060 i 8080EX, koji se međusobno razlikuju po hardverskoj snazi, ali ne i po softverskoj logici, odnosno funkcionalnostima koje pružaju.

Serija 80xx dolazi fabrički podešena ili za rad sa fleš‑diskovima (AFF) ili kao hibridno (FAS) rešenje, koje omogućava korišćenje drugih tipova diskova – SATA, FC, SAS. Hibridna varijanta, samim tim što podržava magnetne diskove, nudi veći kapacitet za isti novac i mogućnost smeštanja manje bitnih ili zahtevnih podataka i aplikacija na spore diskove, ali AFF postiže bolje performanse i uštedu tako što dodatno optimizuje čitanje i upis sa SSD uređaja.

Primera radi, uz pomoć inline adaptive kompresije podataka, koja dolazi kao deo AFF FlashEssentials paketa, postiže se značajna ušteda prostora pre upisa podataka (na samom ulazu), čime se indirektno produžava i životni vek storidž‑uređaja. Bolje performanse postignute su novim algoritmima koji definišu prioritet saobraćaja, tako što prvo opslužuju upite osetljive na kašnjenje, keširaju read/write transakcije u memoriji pre upisa na SSD i skraćuju put provere integriteta upisanih podataka.

Prednosti 80xx serije

NetApp uređaji serije 80xx, bilo u AFF ili u hibridnoj konfiguraciji, podržavaju sve SAN i NAS protokole, inline deduplikaciju, snapshot tehnologiju, thin provisioning, kompresiju, sinhronu (Metro‑Cluster) i asinhronu (SnapMirror) replikaciju, integraciju sa aplikacijama kao što je SQL, a u Cluster Data ONTAP režimu i znatno bolju skalabilnost, fleksibilnost i non‑disruptive operacije na celom klasteru.

Od verzije 8.3 ONTAP softver se više ne pravi za 7‑mode, već se sav razvoj i unapređenja kreiraju po meri i za Cluster Data ONTAP, pa je preporuka, iako još uvek može da se nabavi u 7‑mode režimu, da se ide na cDOT. U poslednjoj verziji istog (8.3.1) podržane su ili ispravljene neke funkcionalnosti koje nisu postojale u prethodnim verzijama, pa je tako pored 4‑node sada podržan i 2‑node Metro‑Cluster, odnosno sinhrona replikacija između dve lokacije udaljene i do 200 kilometara, sa jednim nodom (kontrolerom) po sajtu.

Tu je i podrška za koncept virtuelnih volumena koje je VMware predstavio u verziji 6, a koji menjaju način na koji virtuelne mašine komuniciraju sa storidžom, za parallel NFS, jedinstveni NAS prostor (namespace) u klasteru koji može brojati do 24 noda sa maksimalno 34 petabajta prostora, kao i podrška za replikaciju konfiguracionih fajlova storidž virtuelnih mašina…

Još pristupačnije

Prilikom poručivanja All‑Flash FAS sistema, korisnik može odabrati opciju FC SAN Optimized, koja pojednostavljuje inicijalno podešavanje, a kada je u pitanju migracija sa starog sistema na novi, pored standardnog 7‑mode transition alata za migraciju na klaster‑mod, u novoj verziji Foreign LUN import može da importuje NetApp LUN‑ove (ili drugih proizvođača) i u online režimu.

Imajući u vidu sve zahtevnija produkciona okruženja, koja ponekad samo fleš‑tehnologija može da isprati, kao i činjenicu da se SSD uređaji cenovno i po kapacitetu sve više približavaju magnetnim diskovima, prognoza je da će potražnja za All‑Flash storidž‑sistemima biti sve veća. U prilog tome svakako ide i nova, cenovno agresivna politika koju NetApp primenjuje za All‑Flash sisteme, počev od jula ove godine: do 30% popusta ili oko 5 dolara po GB sa svim licencama, uz 3 godine garancije i podrške. Ljubiša Stojanović

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...