MEĐUNARODNA ŠKOLA U BEOGRADU – BEZBEDNOST UČENIKA NA INTERNETU

Međunarodna škola u Beogradu je osnovna i srednja škola osnovana 1948. godine. Trenutno školu pohađa nešto više od 350 učenika, poreklom iz 39 država sveta. Nastava se odvija na engleskom jeziku, a učenici su podeljeni u grupe od po 15 učenika. Međunarodna škola u Beogradu akreditovana je od strane Saveta međunarodnih škola (CIS) i Udruženja škola i fakulteta Nove Engleske (NEASC), tako da je program nastave prilagođen školama koje su deo ove grupacije. Sve ovo omogućava jednostavnu razmenu učenika iz celog sveta.

Uvođenje interneta u proces nastave donosi nove izazove, za koje rešenje predstavlja kvalitetan firewall uređaj

Kao i većina modernih škola, Međunarodna škola u Beogradu pokušava da ide u korak sa savremenim tehnologijama, pa je i korišćenje interneta postalo neizostavni deo nastave. Svi učenici škole na korišćenje dobijaju laptop računar, koji im omogućava lakše i efikasnije praćenje nastave. Međutim, kako bi deca tokom nastave bila što bolje fokusirana, veoma je važno implementirati neki vid kontrole internet pristupa i monitoringa saobraćaja. Cilj ove kontrole je da se ograniči ili u potpunosti zabrani pristup neprimerenim web stranicama i ograniči pristup društvenim mrežama.

Sa druge strane, internet je prepun pretnji i malicioznih sadržaja, čiji je cilj da kompromituju računar ili čak celu mrežu. Preuzimanjem i pokretanjem nekog malicioznog fajla, čak i u vidu običnog Word dokumenta, krajnji računar može postati deo zaražene botnet mreže i na taj način mogu se kompromitovati podaci na računaru, pa i sam korisnik računara.

Rešenje

Da bi se učenici maksimalno zaštitili od raznih pretnji sa interneta i da bi se obezbedila kontrola internet saobraćaja, u Međunarodnoj školi u Beogradu odlučili su da implementiraju savremeni mrežni firewall uređaj. Neki od zahteva koje je ovaj uređaj morao da zadovolji bili su:

  • kvalitetan i pouzdan uređaj za filtriranje URL‑ova i mogućnost kontrole saobraćaja na nivou aplikacija;
  • integracija uređaja sa active directory serverima i mogućnost granularnog kreiranja polisa baziranih na identitetima korisnika;
  • mogućnost identifikacije računara koji nisu članovi domena škole, korišćenjem captive portala;
  • zaštita od malicioznog softvera, detekcija i prevencija komunikacije sa botnet centrima;
  • kvalitetan servis za monitoring i logovanje saobraćaja, mogućnost kreiranja izveštaja baziranih na pojedinačnim korisnicima;
  • siguran udaljeni pristup za smartfone i računare korišćenjem SSL VPN‑a.

Pored toga, uređaj je morao imati takve performanse da podrži do 1.000 istovremenih korisnika, bez usporavanja internet veze. U Međunarodnoj školi u Beogradu odlučili su se za proizvod kompanije Check Point, lidera u oblasti mrežnih firewall uređaja i proizvoda iz oblasti kontrole internet saobraćaja.

Kvalitet

Check Point je softverska kompanija osnovana 1991. godine i dugogodišnji je lider u zaštiti internet korisnika. Ova kompanija je pronalazač stateful firewall inspekcije, funkcionalnosti bez koje nije moguće zamisliti nijedan savremeni firewall uređaj. Uređaji su bazirani na konceptu softverskih blejdova, što omogućava da se više funkcionalnosti instalira na isti uređaj.

Check Point sistem za kontrolu saobraćaja razlikuje više od 6.000 internet aplikacija, dok je više od 200 miliona web stranica razvrstano u preko 170 kategorija. Sigurnosne polise kreiraju se kroz jednostavan i intuitivan grafički interfejs, korišćenjem centralizovane konzole. Uređaji se mogu integrisati sa AD serverima, tako da sigurnosne polise mogu biti bazirane na identitetima korisnika i AD grupama, a mogu biti i vremenski ograničene. Check Point poseduje mogućnost ograničavanja protoka po određenim aplikacijama, što omogućuje ograničavanje nekih aplikacija, poput YouTube‑a, da iskoriste kapacitet linka i ugroze normalan rad ostalim korisnicima mreže.

Još jedna od osobenosti Check Point‑a koje ga čine najboljim u segmentu naprednih firewall uređaja jeste mogućnost detaljnog izveštavanja i monitoringa internet saobraćaja. SmartEvent konzola omogućava korelaciju nekoliko miliona logova dnevno, čime se ističu najvažniji događaji u mreži. Sve ovo znatno umanjuje vreme koje je administratorima potrebno da pronađu najnovije pretnje u mreži, aplikacije koje najviše troše internet protok, računare zaražene virusima i sl.


Sa svakodnevnim povećanjem broja internet pretnji, veoma je teško osigurati krajnji računar i njegovog korisnika. Hakeri svakodnevno smišljaju sve inteligentnije načine kako bi se dokopali poverljivih podataka, tako da i najiskusniji korisnici računara mogu otvoriti neku phishing web stranicu ili dokument zaražen virusom. Samo implementacijom nekog firewall uređaja nove generacije, poput Check Point‑a, čije se antivirusne i URL baze ažuriraju na svakih par minuta, učenici i nastavnici škole mogu biti sigurni da su bezbedni na internetu.

Milan Vujović

 

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...