Upotrebom VMware tehnologije virtuelizacije moguće je značajno uštedeti u troškovima nabavke i eksploatacije opreme za datacentre i znatno podići kvalitet servisa koje datacentar pruža

Xamarin

Xamarin je platforma za kreiranje aplikacija za pametne telefone i tablet uređaje koja omogućava da programski kod bude iskorišćen i do 100% za različite operativne sisteme iOS, Android ili Windows. Ova platforma pruža snažne performanse i pregledan interfejs, a pri tom programeri koji koriste platformu nisu uslovljeni poznavanjem jezika kakvi su C ili Java.

Tri tipa aplikacija

Da bismo bolje upoznali plan razvoja Xamarin platforme potrebno je da shvatimo kako su aplikacije za mobilne uređaje pravljene. Postoje tri tipa mobilnih aplikacije koje programeri kreiraju: nativne aplikacije, web aplikacije i njihova kombinacija.

Nativne aplikacije pokreću se direktno na mobilnim uređajima. Stavljaju u funkciju sve dodatke dostupne na uređaju, kao što su kamera i senzori, akcelerometar, kompas itd. One su često bogatije funkcionalnostima, koje su dostupne intuitivno, sa punim pristupom hardverskim komponentama mobilnog uređaja. Ovaj pristup zahteva poznavanje Objective‑C jezika za iOS, odnosno Java jezika za Android.

Drugi tip čine web aplikacije, koje se pokreću pomoću web browser‑a. Da bi ih koristili korisnici treba da startuju web browser i ukucaju URL. To im onemogućava pun pristup hardverskim komponentama kakav imaju nativne aplikacije; stoga su njihove mogućnosti ograničene. Međutim, njihova dobra strana jeste to da se programski kod može napraviti u jednoj platformi (HTML 5, MVC, PHP, Javascript…) i svi pristupni uređaji izvršavaju isti programski kod u svojim web browser‑ima.

Treći pristup predstavlja kombinaciju prethodna dva i podrazumeva korišćenje dobrih strana oba pristupa – sa jedne strane mogućnost korišćenja kamere i ostalih hardverskih komponenti, a sa druge strane korišćenje jedne platforme za mnogo funkcija koje se pozivaju sa ovih uređaja.

Kako raditi sa Xamarin-om?

Potrebno je instalirati Xamarin Studio, koji uključuje razne biblioteke i plugin za Visual Studio. Može se birati razvojno okruženje Xamarin Studio ili koristiti Visual Studio. Pored toga, instaliraju se emulatori, pomoću kojih na vašem računaru možete da vidite rezultate programiranja mobilnih aplikacija pre nego što ih prebacite na mobilni telefon.

Važno je naglasiti da je od nedavno Xamarin sastavni deo Visual Studio 2015.

Nedeljko Kuduz

Odlike Xamarin aplikacija:
Koriste standardne kontrole – komande koje su veoma intuitivne.

Jednostavna upotreba API pristupa – Xamarin ima pristup spektru funkcionalnosti i gotovih biblioteka funkcija.

Rade veoma brzo i kompajliraju se optimalno – tako da maksimalno koriste performanse hardvera.

 

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...