ULOGA IT MENADŽERA U CLOUD ERI

Poslovni model po kome je IT za kompanijski menadžment nešto poput „crne kutije“ neodrživ je!

 

Poslednju deceniju IT istorije obeležava uzdizanje ne jedne, već više tehnologija. Među njima su mobilne tehnologije, big data, društvene mreže i naravno cloud. I dok je nekada posao IT menadžera bio da osiguraju rad personalnih računara dok se u pozadini čuje zujanje servera i obezbede godišnje izveštaje za kompanijski menadžment, dolazak novih tehnologija menja sliku o tome šta je posao IT direktora, kao i osoblja u IT sektoru uopšte. Vreme je da „dečko koji zna oko kompjutera“ dobije drugo ime i mesto u organizacionoj strukturi.

Kreiranje vrednosti

Model u kome je ulaz novac, a izlaz IT usluga više nije dovoljan. Sada se vrednuje samo ono što unapređuje poslovanje. Poslovno IT rešenje mora biti u prilici da utiče na rast poslovanja, da stvori platformu za postizanje visoke operativne efikasnosti, da utiče na smanjenje troškova kompanije, da utiče na zadržavanje postojećih i stvaranje novih poslovnih odnosa.

Prema globalnom istraživanju kompanije Gartner, većina kompanija koristi manje od polovine resursa u koje investira da bi dobila traženu vrednost. Kako bi obezbedili najveći ROI, direktori IT sektora moraju da razmišljaju izvan okvira tradicionalnih IT rešenja. Ako prepoznaju da kompanijska IT odeljenja moraju da nađu način da doprinesu poslovanju, uloga IT direktora je i te kako relevantna. Međutim, i opis posla IT osoblja uopšte značajno će se promeniti.

Budućnost IT odeljenja

U skoroj budućnosti, NetApp vidi IT odeljenje sa nekoliko novih profila stručnjaka.

  • Stručnjak za digitalne procese – Njegova odgovornost bila bi obezbeđivanje isporuke digitalnih usluga, procesa, marketinga i dr.
  • Stručnjak za outsourcing – U odgovornosti ovog službenika spadaju: obezbeđenje uslova za outsourcing IT usluga, briga o sigurnosti, pouzdanosti i vrednosti koju outsourcing donosi kompaniji.
  • Stručnjak za cloud – Stručnjak koji bi u svakom preduzeću bio odgovoran za obezbeđenje poslovanja na cloud tehnologiji, na lokaciji korisnika ili eksterno.
  • Stručnjak za big data – Kompanije imaju i imaće ozbiljne zahteve u vezi sa analizom i obradom podataka iz „sirovih“ u inteligentne i korisne. Ova tehnologija je neizbežna budućnost, pa tako dovodi do izmena i u organizacionoj strukturi kompanija.
  • Stručnjak za inovacije – Njegovi zadaci su: korišćenje modernih tehnologija za postizanje konkurentnosti, stalno poboljšanje efikasnosti i odabir inovacija koje će kompaniju dovesti do željenog stanja u budućnosti.

Moderan IT direktor

Direktor za strategiju tehnološkog razvoja u kompaniji NetApp Met Vat predstavio je tri pravca razmišljanja svakog modernog IT direktora. Prema njegovom mišljenju, svaki IT direktor prvo treba da se zapita šta bi se desilo ako bi danas krenuo od početka, šta je to što bi IT mogao da uradi za poslovanje njegove kompanije. Kada shvati sve potrebe poslovanja, direktor bi morao da identifikuje kako će izgledati idealna infrastruktura za takav sistem. Takođe, potrebno je da razmisli o tome šta se može koristiti kao usluga u računarskom oblaku.

Kao drugi pravac razmišljanja, Vat izdvaja konstantno preispitivanje načina na koje nova tehnologija doprinosi poslovanju. On ističe i da je pri izboru novih tehnologija važno uvek razmišljati o tome da treba automatizovati prvo procese koji su najmanje efikasni. Poslednji savet modernim IT stručnjacima o tome kako treba da razmišljaju kratak je i jasan: Investiraj pametno!

Pre odluke o investiciji važno je ispitati sve alternative, pokrenuti pilot‑projekat, ispitati kompatibilnost investicije sa ostalim tehnologijama, ispitati mogućnosti rasta i razvoja rešenja u skladu sa rastom kompanije.

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...