ALATI ZA POSLOVNO IZVEŠTAVANJE, ANALITIKU I ODLUČIVANJE

U savremenom poslovnom okruženju kompanije moraju sve brže da donose odluke i da deluju proaktivno. Da bi to mogle da urade na pravi način, neophodne su prave informacije u pravom trenutku.

Kompanije generišu sve veće količine podataka vezanih za njihovo poslovanje. Kako bi se iz svih postojećih podataka izdvojili oni koji su relevantni, kompanijama je potrebno rešenje za poslovno izveštavanje. Business Intelligence rešenja obezbeđuju filtriranje, obradu i prikaz poslovnih podataka na jednostavan, svima razumljiv način, kako bi se oni mogli iskoristiti za pravilno donošenje odluka. Zahvaljujući detaljnom pregledu prošlih i aktuelnih poslovnih aktivnosti, ova rešenja omogućavaju predviđanje budućih trendova.

Sve ovo odlično zvuči. Medjutim, zašto ova tehnologija nije više zastupljena? Razlog tome najčešće se nalazi u razudjenosti izvora podataka koje kompanija poseduje, što podrazumeva raznorazne programe za vodjenje poslovanja, ali i različite datoteke u vidu Excel fajlova, dokumenata u txt ili xml formatu, pa čak i podatke koji se dobijaju putem web servisa. Postavlja se pitanje: kako takav ogroman skup podataka uklopiti u jednu celinu i iz toga izvući ono najbitnije, a to je informacija?

Preduslov za kvalitetno BI rešenje su dobro opisane poslovne transakcije u bazi podataka. Primer pravilnog iskorišćenja ovih tehnologija je upotreba ERP rešenja za upravljanje poslovanjem uz adekvatan sistem za upravljanje bazama podataka, npr. SQL Server. Ova dva rešenja čine idealnu osnovu za potpuno iskorišćenje potencijala microsoft Business Intelligence rešenja. Odlike ovog rešenja su jednostavna implementacija i održavanje, izuzetno laka i intuitivna upotreba, kao i mogućnost integracije sa raznim alatima, poput Power BI-ja. Učesnicima procesa odlučivanja pruža jasnu sliku o poslovanju, a pored toga ovaj BI sistem je moguće implementirati u bilo kojoj kompaniji, bez obzira na veličinu ili vrstu poslovanja.

Microsoft Business Intelligence rešenje sastoji se iz tri glavne celine, a to su: SSIS, SSAS i SSRS servisi. SSIS (Integration Services) servisi služe za proces ETL-a, odnosno proces ekstrakcije, transformacije i punjenja podataka. Upotrebom ovog servisa podaci se iz transakcionog sistema (ERP NAV) prebacuju u prethodno dizajnirane tabele. Obično se to radi preko noći. moguć je potpuni prenos svih podataka (Full Load), kao i inkrementalni pre- nos podataka. Nakon toga sledi procedura modelovanja kocki. Kocke se prave prema oblastima izveštavanja, kao npr. analiza prodaje, nabavka materijala, finansije i računovodstvo, itd. U te svrhe koriste se SSAS (Analysis Services) servisi. Nakon što su kocke kreirane, procesirane i napunjene vrednim informacijama, krajnji korisnici pristupaju kockama i prave analize i izveštaje. Alat koji se najčešće koristi u ove svrhe je Excel, jer upotreba tzv. pivot tabela omogućava korisnicima da naprave veliki broj kastomizovanih izveštaja, odnosno pivot tabele im omogućavaju više različitih pogleda na jedinstven izvorni skup podataka. Postoji mogućnost da se odredjeni izveštaji svakog jutra distribuiraju odabranim korisnicima putem mail-a, ili pak da budu dostupni preko smart telefona ili tableta. U ove svrhe koriste se SSRS (Reporting Services) servisi, kao kruna BI-ja.

Power BI

Microsoft Power BI je dodatak microsoft Cloud servisima i namenjen je poslovnom izveštavanju. Bez prevelikog predznanja u radu sa bazama podataka, kao i o strukturi podataka, moguće je na lak način obezbediti poslovno izveštavanje. Power BI je dostupan, intuitivan i lak za korišćenje.

Power BI dolazi kao:

cloud servis (PowerBI.com),
razvojno okruženje (PowerBIDesktop),
aplikacija za mobilne uredjaje, dostupna na Windows, Android i iOS platformi (PowerBImobile).

Power BI čine tri povezane celiline. Prvi deo čini povezivanje ka neobradjenim podacima, drugi deo bilo bi generisanje izveštaja nad tim podacima, organizovanih kroz razne grafikone, tabele i druge razumljive prezentacije podataka. Treću celinu čine baš ti izveštaji, koji su najvidljiviji krajnjem korisniku.

Kao izvor podržanih podataka pojavljuje se prilično dugačak spisak mogućnosti: fajlovi, database, Azure, On-line Services i ostalo. Pomenućemo samo neke: Azure Search, Adobe Analytics, Bing, google Analytics, poslovna rešenja microsoft Dynamics NAV, microsoft Dynamics CRM, microsoft Dynamics AX i dr. Spisak ponudjenih izvora podataka svakodnevno raste.

Opcija Import or Connect to Data omogućava nam da, prilikom formiranja sopstvenog Power BI-ja, podatke koje želimo da analiziramo preuzmemo kod sebe ili se konektujemo i direktno analiziramo sadržaj.

Kao što je već pomenuto, PowerBI- Desktop je alat koji se koristi za pripremu podataka PowerBI sadržaja, modela i izveštaja koji će biti u upotrebi na korisničkoj strani. Ovaj alat je besplatan! Znači, svako može besplatno prikupiti podatke, transformisati ih, napraviti modele sa željenim dodacima i generisati izveštaje. PowerBIDesktop služi kao radno okruženje za razvoj izveštaja. Izveštaji, odnosno dokumenta koja će nastati korišćenjem ovog alata biće sačuvana u fajlu sa ekstenzijom .pbix.

Goliath Games

Goliath games je medjunarodni proizvodjač i distributer igračaka i igara. Osnovan je 1980. godine kao porodična firma, i danas je jedna od retkih preostalih porodičnih firmi koje su opstale na tržištu. Centrala kompanije nalazi se u Holandiji, odakle se vrši izvoz u oko 70 zemalja širom sveta. Od 1980. godine do danas, rast kompanije Goliath Games je zadivljujuć. Trenutno goliath games ima kancelarije u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji, Portugalu, Poljskoj, Belgiji, Holandiji, SAD, Kanadi, Hong-kongu, Australiji i Novom Zelandu. Pod sloganom „Clever Together!“ („Zajedno smo pametniji!“), na duhovit i zabavan način nudi svoje proizvode širom sveta.

COMING je ove godine otpočeo saradnju sa kompanijom goliath games na polju održavanja i razvoja njihovog postojećeg alata za izveštavanje. U pitanju je microsoft Business Intelligence rešenje, koje kompanija koristi već dugi niz godina sa uspehom. Sada je došlo vreme za modernizaciju i zahtev je bio da se postojeća verzija, koja je razvijena na platformi SQL Server 2008 i Visual Studio 2008, unapredi na najnovije verzije SQL Server 2016 i Visual Studio 2015. Benefiti koji se očekuju od upotrebe ovog rešenja su: povećanje performansi u vidu odziva sistema, vremena koje je potrebno da se kocke procesiraju, zatim veće mogućnosti u vidu kreiranja izveštaja u novom SSRS portalu, mogućnost korišćenja KPI (ključnih indikatora performansi), izveštaja na mobilnim uredjajima, eksport izveštaja direktno u Power Point, poboljšanja u vidu dostave izveštaja (eng. subscriptions) itd. medjutim, najveća novost biće integracija BI-ja sa Power BI-jem, kroz čiji portal će korisnici moći da pristupaju i sami razvijaju izveštaje. Pored toga, opcija kreiranja dashboard-a u kom će se nalaziti svi bitni, sažeti izveštaji biće velika pomoć menadžmentu prilikom donošenja poslovnih odluka i planiranja budućih trendova. Uz to, kompanija će dugoročno gledano štedeti, jer će se za analiziranje podataka trošiti znatno manje vremena, koje zaposleni mogu upotrebiti za obavljanje drugih poslova, dok će se istovremeno smanjiti mogućnost nastanka greške izazvane ljudskim faktorom.

Ivana Savić i Sava Necin

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najnoviji

Novi-NetApp-proizvodi

Novi NetApp proizvodi

Da li su vam već poznati novi NetApp sistemi C-serije, sa QLC Flash tipom ...
Veštačka-inteligencija-u-našim-rukama

Veštačka inteligencija u

Broj oblasti u kojima se eksperimentiše sa različitim dostignućima veštačke ...
Azure-Active-Directory--postaje-Entra-ID

Azure Active Directory

Azure Active Directory je sada Entra ID. I premda većina korisnika ovu promenu ...
Transformacija-tehničkog-duga--pomoću-DevOps-tehnologija

Transformacija tehničkog duga

Najveću opasnost za organizacije ne predstavlja samo postojanje tehničkog duga, ...